הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
07/01/21 16:29
8.57% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
כתב: הילל יוסף.
"דור 5 הוא לא עוד שינוי בשדה התקשורת, כמו המעבר מדור 3 לדור 4. זו תמורה משמעותית: גישה של כל מוצר לכל מוצר אינטרנט של הדברים. הכול יחובר להכול, מה שידרוש רוחב פס עצום, כדי לעמוד בקצבי תעבורה שלא היו בעבר. הדבר יצריך התאמות בקרב ארגונים וספקיות התקשורת – ופה אנחנו נכנסים לתמונה", כך אמר סם דרוויש, מנהל מכירות דור 5 לאזור EMEA ב-Viavi Solutions.
לדברי דרוויש, "המעבר מדור 3 לדור 4 לא היה דרסטי מבחינת המערכות האחוריות (Backhaul Systems) והתחזוקה שלהן. בדור 5, מדובר באתגרים משמעותיים יותר. הטמעה אמיתית של דור 5 משמעה שינוי טכנולוגי עצום, והיא מעבר לפינה: אריקסון צופה שעד 2026, תעבורת ה-5G תהווה 54% מכלל תעבורת התקשורת. מדובר במערכת תקשורת מבוזרת, עם ריבוי תחנות ואנטנות שונות. הדור החמישי יביא לגידול אקספוננציאלי בתעבורה, עם שינויים בהרגלי השימוש, לרבות שיחות ועידה בווידיאו באיכות חוזי וקול גבוהות. הוא גם יאפשר לאפליקציות קריטיות, כגון אלה שבשימוש כוחות החירום וההצלה, לפעול בזמנים קצרים הרבה יותר, עם כיסוי מלא". "המעבר לדור 5", ציין דרוויש, "דורש השקעות עצומות בתשתיות ויותר מדידות, שהן חיוניות עבור מנהלי התשתיות. הרשת מבוזרת ונדרש לטפל בפי 10 תחנות בסיס. עלינו לנהל ולמדוד את ביצועי הרשת לטובת שינוע מיטבי של הנתונים. אנחנו עובדים עם אריקסון ונוקיה, ועוזרים להן לספק תשתית שכזו ולוודא שההטמעה בוצעה כיאות. הציוד שלנו עונה לכל הדרישות – הנוכחיות והעתידיות. המדידות שלנו בענן יאפשרו תהליך פשוט יותר".
הוא סיכם באומרו כי "אנחנו רואים תנועה לדור החמישי בכל העולם – ובכלל זה ב-EMEA. אחד המאיצים של המעבר הוא החרם של ארצות הברית על וואווי. מאיץ נוסף הוא המעבר המסיבי לעבודה מהבית, והצורך בקישור אמין לעובדים".
ג'ניס סנצ'ז, מנהל מוצרי בדיקות RF לאזור EMEA ב-Viavi Solutions. צילום: לינקדאין
ג'ניס סנצ'ז, מנהל מוצרי בדיקות RF לאזור EMEA ב-Viavi Solutions, אמר כי "המדידות של תשתיות הרשת של דור 5 שונות: ממדים כמו כיסוי ואיכות השירות לא מוגדרים מסורתית, על בסיס האותות שמשודרים מהתאים הסלולריים. בדור 5, סוג האותות שונה ומרובה – וזה משנה את תרחיש המדידות: כעת נדרש להתמודד עם פי שניים, ארבעה ושמונה אותות לכל אתר, וזה דורש 64 מדידות יותר מורכבות".
ניסקו טכנולוגיות היא מפיצה בלעדית בישראל ושותפה עסקית של Viavi Solutions. לדברי ד"ר בנצי אופיר, סמנכ"ל המכירות של ניסקו טכנולוגיות, "אנחנו מציעים יכולות גבוהות, משלב האפיון ועד לאספקה ולשירות, עם כוח אדם איכותי ומענה מהיר, יעיל ואיכותי ללקוחות".
ד"ר בנצי אופיר, סמנכ"ל מכירות של ניסקו טכנולוגיות. צלם: אלוני מור
הוא ציין כי "ה-5G מרחיב את התנועה לעולם המובייל, עם יותר שידור, קיבולת, רוחב פס ואפליקציות מובייל. הוא מסייע לקידום טכנולוגיות רבות, עם יותר קישוריות ויכולת לצפות בווידיאו ללא הפרעות ולייעל מטלות. אנחנו מעניקים יכולת בדיקה לכל השכבות במערכות של וודאפון, אריקסון ונוקיה, שטובות בהרבה מהמתחרים שלנו – מערכות אלה הן בנות מספר שנים. הציוד שלנו מאפשר בדיקות חכמות בכל הרמות – מהשלב של בדיקות המעבדה ועד לשלבי ההתקנה והתחזוקה בשטח. יש לנו אפליקציה חכמה, שמאפשרת לשלוט מרחוק בכל אחד מכלי הבדיקה – ללא קשר למקומו, וכך לדעת מה קורה בכל תא שטח (Cell Site) באופן מאובטח ובזמן אמת".
ד"ר אופיר סיכם באומרו כי "Viavi Solutions מחזיקה קו מוצרים המאפשר בדיקות מרמת המעבדה ועד לרמת השטח וההטמעה. המומחים מציינים כי לדור 5 תהיה תמורה דורית, עם השפעה יסודית על עסקים וצרכנים ברחבי העולם, עם חוויה ללא גבולות, תעבורת נתונים מהירה, חוויית וידיאו מדהימה, תגובה מיידית וגישה מכל מקום. מוצרי הבדיקה שלנו שונים, מגוונים ומאפשרים בדיקות בכל שלב. להערכתי, הפעילות סביב הטכנולוגיה החדשה של ניסקו ושל רבים אחרים בעולם תשתנה דרמטית ותייצר צמיחה משמעותית עם כניסת הדור החמישי".
ניסקו טכנולוגיות ו-Viavi מקיימות אירוע מקוון בנושא "ניהול מעבר חלק מדור 4 לדור 5", שייערך ב-19 בינואר בשעה 11:00, בהשתתפות מיטב המומחים בתחום זה. ניתן להירשם לאירוע כאן.
07/01/21 14:09
6.67% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
"משבר הקורונה גרם למהפכה טכנולוגית בצה"ל, בין היתר בחיל האוויר וביכולות הטכנולוגיות שלו. כך, למשל, בנינו ארכיטקטורה חדשה, שעונה לצורך בחדרי שיחות ועידה, מבוססי וובקס של סיסקו, עם חיבור של שתי רשתות – 'סודי' ו-'סודי ביותר'. ככל שזה יישמע מוזר, הקורונה עשתה מצוין לצה"ל", כך אמר סא"ל הומן גושה, ראש ענף תשתיות דיגיטל במחלקת התקשוב של חיל האוויר.
לסא"ל גושה, יליד איראן, סיפור חיים מעניין. אימו, אתי ציונית־גושן, ואביו, גושהסרפאר הושאנג, עזרו ליהודים רבים לברוח מהמדינה לאחר עליית שלטון האייתוללה חומייני. מאחורי גבו של המשטר, תוך סיכון ממשי לחייהם, החלו הוריו של גושה ב-'תעשיית" הברחות, שכללה זיוף דרכונים, בעיקר עבור צעירים יהודים שחויבו להתגייס לצבא.
הלשנה של אחת המוברחות הובילה את אנשי המשטר אליהם. בחקירה נתנו להם מכות רצח ומכות חשמל, והם ספגו קללות והשפלות. עד היום, אביו של גושה לא שומע באוזן אחת וכשעלה לארץ – החליף את כל שיניו. לאחר שבועות בצינוק, הוריו המתינו להחלטת בית המשפט בעניינם, שהייתה צפויה להיות גזר דין מוות. בדרך לא דרך, כשגושה היה בן 11, המשפחה ברחה מאיראן דרך ארבע מדינות, ביניהן אפגניסטן, והגיעה ארצה ב-1988. כעבור כמה שנים קיבלו הוריו מעמד של אסירי ציון כהוקרה על פועלם.
לאחר עלייתו לארץ, סא"ל גושה התגייס לצה"ל והתקדם עד לדרגתו ולתפקידו כיום – בחיל האוויר. כמו כל העולם, חיל האוויר, כולל הענף שהוא מנהל, היה צריך להתרגל לעבודה כשהקורונה ברקע. בראיון לאנשים ומחשבים הוא ציין כי "החיל טס ומנהל אורח חיים בנוכחות הנגיף, תוך ביצוע הפעילות המבצעית השגרתית ושמירה על הנחיות משרד הבריאות. כדי לנהל את הפעילות בצורה אופטימלית, עברנו התאמה לעידן הקורונה ואפשרנו לחיל להמשיך לשמור על רציפות תפקודית. פרסנו תשתיות VC, הקמנו שרתים ובנינו ארכיטקטורה ייעודית לקיום ועידות מסווגות".
אסטרטגיית שלושת המעגלים
הוא הסביר ש-"כשהחל המשבר הבנו שעלינו להמשיך לספק רציפות מבצעית ותעסוקתית. לשם כך, בנינו אסטרטגיה שכוללת שלושה מעגלים: האחד – בתוך החיל, רשתות מסווגות שיאפשרו לנו להמשיך לעבוד, המעגל השני הוא בעבודה מול צה"ל והשלישי – לאפשר לאנשי הצבא ולאנשים מחוץ לצבא לעבוד מהבית". לדבריו, "לנו, בניגוד לאזרחות, אין זום. נדרשנו למענה מאובטח לכלל שכבות התקשורת, עם תמסורת חדשה ויכולות עיבוד. יצאנו למהלך רחב של התקנת מצלמות ובניית חדרי דיונים בווידיאו. ערכנו ניהול סיכונים: הבנו שבתי הספר הצבאיים מהווים מדגרת קורונה. פרסנו באופן נרחב את מערכת וובקס, כדי לאפשר למדריכים להקליט מערכי שיעור לתלמידים".
"מול העולם שבחוץ", אמר, "התבססנו על מוצרי מדף עם התאמות. לדוגמה, באחרונה היה כנס של 16 מפקדי חיל אוויר מהעולם. שכרנו את שירותי בזק, שהנפיקו תעבורה בקצב של 100 מגה-ביט, וכך השיח בין המפקדים התנהל כרגיל". לדבריו, "כדי להתגבר על מכשלת המידע המסווג, לקחנו את המידע הגולמי, העלנו אותו לעיבוד בענן ואת התוצר המעובד הכנסנו למערכות שלנו".
"יש לנו לא מעט דברים לעשות השנה. נמשיך לפתח יכולות VC בשיתוף גופים נוספים ונוריד את שיחות הוועידה בווידיאו לרמות נמוכות יותר. הנחת היסוד בעבודה שלנו היא שהקורונה תלווה אותנו עד סוף 2021. הקורונה אפשרה לנו, ובכלל, גמישות מחשבתית, וכיום, עבודה היברידית מתקבלת כנורמלי החדש", ציין סא"ל גושה.
יכולת שיחות ועידה משופרת, הרחבת ליבת התקשורת
סא"ל א', ראש ענף תשתיות במטה להק ציוד בחיל האוויר, אמר כי "הרחבנו משמעותית את יכולת שיחות הוועידה בווידיאו בחיל האוויר. בטרם הקורונה, המערכת הייתה מוגבלת ל-300 משתתפים, וכעת – המספר כמעט בלתי מוגבל. הרחבנו את הליבה התקשורתית, עם שני מוצרי סיסקו – וובקס ו-ג'אבר, מערכת המסרים המיידים של החברה – ובנינו פתרון אחוד. הוא נותן מענה להדרכות, לדיונים ולכל תקשורת שיתופית. בבתי הספר של חיל האוויר, שהיו מושבתים, פרסנו רשת של החיל, ואפשרנו לתלמידים ולמורים לעבוד מהכיתות. כך הקלנו על העומס בקריה".
סא"ל א', ראש ענף תשתיות במטה להק ציוד בחיל האוויר. צילום: דובר צה"ל
"במקביל", אמר, "מאחר שהייתה עבודה מסיבית על הרשת, הרחבנו את הקיבולת שלה: ערכנו פרויקט לשדרוג הציוד, הגדלת רוחב הפס, התקנת נתבים ותמסורות. עוד פעלנו להעמקת הקשר עם ה-'ירוקים'. בטרם הקורונה לא היה ביכולתנו לערוך שיחות ועידה עם זרוע היבשה. הטמענו מוצרי אבטחה בין שתי הרשתות – שלנו ושלהם, והרחבנו את הקישור ביניהן. ביצענו פרויקטים זריזים, בתוך שבועות, שבזמן רגיל היו אורכים חודשים עד שנה".
"באחרונה", סיכם סא"ל א', "סייענו להקמת תשתית תקשורת לכמה אירועים וירטואליים, בהשתתפות אלפי אנשים. עוד סיפקנו יכולת לעבודה מאובטחת מרחוק לבכירים בבידוד. אנחנו ממשיכים בהרחבות, כי יש עוד ועוד דרישה מצד המשתמשים. השנה נפעל לשיפור יכולות נקודתיות, למשל מגבלות טכניות של שיתוף תכנים".
07/01/21 17:23
6.67% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
העידן החדש של העבודה מרחוק אומר שאנחנו יותר ויותר צריכים להיות מחוברים לשיחות טלפוניות, לשיחות ועידה, צמודים לטלפון שלמדנו להכיר בו את רוב יישומי שיתוף הפעולה – ואנחנו במיוחד צריכים להבין את הצד השני, לא לפספס מילה, לדעת לענות בזמן ולעשות את כל זה בצורה הכי מובנת וברורה, וגם הכי קליטה.
אז נכון שאני יכול לקפוץ ישירות אל קצה הסקאלה ולהציע לכם אוזניות בלוטות' גדולות, שיישבו לכם טוב על האוזניים ויאפשרו לכם להתרכז בשיחה ובאנשים שמשתתפים בה. נכון גם שאני יכול לקפוץ לצד השני – לאוזניות הכי קטנות, נטולות החוטים, שאפשר להחזיק אותן באוזן במשך שעות. אבל למה לא לחזור למקורות? מדוע לא להשתמש בדיבורית מודרנית, שעיקר המיקוד שלה הוא לא האזנה למוזיקה אלא שיחות, שיחות ועוד שיחות? שעות של שיחות? הכוונה היא לדיבורית כמו ה-ME-100 של באקי, שמציעה תכונות מודרניות נדרשות במחיר באמת קטן.
מדובר בדיבורית שנתלית על האוזן כדי להבטיח את היציבות שלה, והיא גם מאפשרת סיבובים על מספר צירים, כדי שניתן יהיה להשתמש בה באוזן שמאל כמו גם בימין, ואף לשנות במידת מה את הזווית אל עבר הפה עם המיקרופון שנמצא בקצה המוט, שאורכו הכללי הוא 10.2 מ"מ.
14 גרם, 12 שעות, 10 מטרים
היא שוקלת 14 גרם בלבד, כך שהיא אמורה להיות נוחה מאוד לשימוש גם לאורך יום עבודה, ולפי החברה היא מציעה עד 12 שעות דיבור בזכות סוללת ה-110 מילי אמפר לשעה שלה, שזקוקה לשעה וחצי כדי להיטען במלואה מאפס.
ה-ME-100 היא דיבורית בלוטות' 5.0, וזה אומר שאתם לא חייבים להיות צמודים לטלפון שלכם כדי לדבר, אלא יכולים להתרחק ממנו עד למרחק של 10 מטרים – אלא אם כן מדובר בשיחות וידיאו. אם אתם מוטרדים מרעשים מהסביבה – אתם לא צריכים להיות, כי יש בדיבורית החדשה מנגנון הפחתת רעשים אקטיבי.
הקצה השטוח של האוזנייה, זה שפונה החוצה, הוא משט מגע, שמאפשר לבצע את הפעולות השונות. בנוסף, יש כפתור הפעלה וכפתור שליטה בעוצמת הקול, שיחד עם המסגרת של כפתור המגע מציעים סוג של סגנון אישי, בצבעים כמו כתום, לבן וכחול.
אבל הדבר הכי חשוב הוא המחיר: יחד עם דמי המשלוח מדובר במשהו כמו 50 שקלים.
07/01/21 17:33
6.67% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
מסע האישורים לרכישת ARM על ידי אנבידיה הגיע לבריטניה: ענקית השבבים סגרה עסקה עם סופטבנק לרכוש ממנה את החברה הבריטית תמורת 40 מיליארד דולר וכדי שהעסקה הזו תתממש, היא זקוקה לאישור רגולטורי של שמונה המדינות הגדולות בכלכלה העולמית, שבריטניה היא אחת מהן.
הרגולטור הבריטי – הרשות לשמירה על התחרות (CMA) – הודיע שהוא החל לבצע את החקירות הנדרשות לדידו כדי לבחון האם לאשר את הרכישה או לא, כשנקודת המבט שלו היא מה תהיה ההשפעה של העסקה על השוק. "אנחנו צריכים לבדוק ולשקול האם לאחר ההשתלטות, ל-ARM יש תמריץ למשוך, להעלות מחירים או להפחית את איכות שירותי רישוי ה-IP שלה ליריבותיה של אנבידיה", נמסר מטעם הרשות.
זוהי השאלה העיקרית שעלתה לאחר סיכום העסקה בין שני הצדדים בספטמבר האחרון: האם ARM תישאר ניטרלית, כזו שמוכרת רישוי לקניין הרוחני שלה לכל חברה, גם אם היא מתחרה של החברה האם המיועדת? באנבידיה טוענים שכן, והחברה אף מסרה לרשות שהיא תקים מעין פיירוול שימנע זליגת מידע מלקוחות ARM למאגרי המידע שלה.
עוד צד לעניין הוא ממשלת בריטניה, שרוצה ש-ARM תישאר חברה שפועלת מהממלכה, על כל עובדיה. ההתחייבות הזו עזרה לסופטבנק לרכוש את ARM ב-2016, וההערכה היא שהתחייבות דומה של אנבידיה תעזור גם לה לקבל את אישור הבריטיים לעסקה.
07/01/21 11:43
5.71% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
מאת: הילל יוסף
"משבר נגיף הקורונה הביא לעומס חדש על שוק התקשורת. בשל המעבר של ארגונים רבים, בארץ ובעולם, לעבודה מהבית, עלה ביתר שאת הצורך בחיבור מהיר של המשתמשים לרשת הארגונית, כמו גם הצורך בהעברת נתונים בקצבי תעבורה גבוהים יותר. אנו בגטר קום (Getter Com) מביאים את הבשורה לשוק התקשורת בישראל, עם נתבי התקשורת של דרייטק (DrayTek), הנותנים מענה לאתגר החדש שהנגיף הביא לפתחנו, עם מהירות גלישה של עד 1 גיגה ביט לבתים", אמר מאיר ברששת, מנהל מוצרי תקשורת, גטר קום.
לדברי ברששת, "תשתיות התקשורת בישראל עוברות מהפכה בשנים האחרונות. זה קורה על רקע העובדה שחברות התקשורת המקומיות, דוגמת פרטנר, סלקום ודומותיהן – פורסות סיבים אופטיים לבתים ומספקות רוחבי פס של עד 1 גיגה בייט לכל בית. כך, הוט ממשיכה עם תשתית הכבלים – coax ובעזרתה היא מספקת ללקוחות רוחבי פס של עד 500 מגה. כך, בזק השיקה באחרונה את תשתית ה-35b, הידועה גם בשם Super Vectoring. מדובר בתשתית שמאפשרת גלישה באינטרנט בהיקף של עד 200 מגה בייט. זה נעשה על בסיס כבלי הנחושת הקיימים בבתים בישראל. באופן הזה, מתאפשר מעבר לעבודה במהירות כפולה מזו שהייתה מקובלת היום בשוק ה-VDSL, וניתן לעשות זאת בלא צורך בשינוי תשתיתי בצד של לקוח הקצה".
"אולם", סייג ברששת, "לא כל נתב בעל יכולת לתמוך בקצבי העבודה הללו. פה נכנסת לתמונה דרייטק, שגטר קום מייצגת אותה בישראל בלעדית מזה עשור, מאז 2011. הנתב שלה 'יודע' לחלק ולנתב את התעבורה של המשתמשים לפי הצורך והפעילות שלהם. הדבר נעשה עם שילוב של טכנולוגיות חדשות שהחברה הכניסה לשוק, המאפשרות לשדרג את האינטרנט בבית או בעסק – ולעשות זאת בצורה פשוטה".
"גטר קום", פירט ברששת, "השיקה באחרונה בישראל את סדרת נתבי VIGOR החדשה של דרייטק. נתבים חדשניים אלה תומכים ב-Super Vectoring, וכך ספקיות התשתיות מאפשרות ללקוחות גלישה במהירות גבוהה יותר מזו הקיימת".
"בשורה למנ"מרים – מהפכה בתשתית התקשורת שלהם"
"טכנולוגיה נוספת בעולם הנתבים מבית דרייטק", הוסיף ברששת, "היא טכנולוגית הסיבים: דרייטק הוציאה לשוק סדרת נתבים, התומכת בסיבים אופטיים – מהספק ישירות לנתב – בלא צורך ברכיב נוסף, הממיר. פתרונות אלו כבר מוטמעים בישראל והם נפוצים ביותר, בין השאר בעשרות קיבוצים, שיש להם כבר תשתית סיבים אופטיים זה כמה שנים. חשוב לציין כי החברה מוכרת לא רק נתבים, בין השאר, יש לה מתגים, נקודות גישה אלחוטיות ומערכות ניהול מתקדמות, עם מגוון רחב של פתרונות בעולם התקשורת".
"התשתיות בארץ גדלות", סיכם ברששת, "ובשל הנציגות שלנו את דרייטק – אנו ערוכים לספק לשוק מענה, עם שלל נתבים. בניגוד לרוב הנתבים הקיימים בשוק, לדרייטק קיים נתב היודע לקחת עד 8 קווים – כבל נחושת או סיב אופטי – לאחד קווים אלה ולהפכם לקו גדול אחד, ובדרך זו להפיק ממנו יותר תעבורה.
עם הפתרון החדשני הזה גטר קום מכוונת לארגוני SMB/SME, לאחר שכבר כיום יש לנו אלפי לקוחות ארגוניים בישראל. למשל, לפרטנר מכרנו כבר כ-4,000 נתבים חדשניים שכאלה התומכים גם בתשתית LTE סלולרית. מדובר בנתב המשמש כ'נתב הבית' של מרבית מתקני המתח הנמוך העובדים בבתים חכמים ובעסקים קטנים. כעת, אנו פונים לקהל של המנמ"רים: יש לנו בשורה עם מוצר ויכולות שיעשו להם מהפכה בתשתית התקשורת שלהם".
לנתבי דרייטק – היכנסו ללינק הבא
07/01/21 15:14
5.71% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
ההודעה שבישרה למשתמשים על השינוי הקרב בווטסאפ. צילום מסך
אפליקציית ווטסאפ (WhatsApp) משנה באופן מוצהר את מדיניותה והזהירה את משתמשיה באחרונה כי נתוניהם ישותפו עם החברה האם שלה, פייסבוק (Facebook) החל מה-8 בפברואר. ההצדקה שסיפקה החברה למהלך היא ששיתוף הדטה האישית נועד בכדי לשפר את חוויית המשתמשים ברשת החברתית הדומיננטית.
מעניין לשים לב שהשינוי הזה לא עומד לחול באירופה, שם שיתוף הנתונים אסור בחוק. בישראל מקבלים משתמשים את העדכון וההודעה עליו כשהם פותחים את היישום, ומתבקשים לאשר את קבלת השינוי על ידם. מי שלא ירצה לאשר – לא יוכל להמשיך להשתמש באפליקציה ובשירותיה הפופולרים החל מעוד חודש. משמע, תנאי הפרטיות החדשים שפרסמה החברה, נכפים על משתמשי וואטסאפ, שפשוט חייבים להסכים להם.
שיתוף נתונים מאפשר קישור חשבון ווטסאפ לפרופיל המשתמש בפייסבוק. טרם פורסם כיצד תעשה הענקית ממאנלו פארק בדיוק שימוש במידע, אך ידוע כי הוא יכול לשרת אותה למשל לצורך מציאת חברי ווטסאפ שלכם בפייסבוק, ולדחיפת המלצה (או יותר נכון המלצות תכופות) להוסיף אותם כחבריכם גם שם, דבר שלפעמים מאוד לא מתאים ושעלול להפר את הפרטיות, או לפחות את השאיפות לפרטיות, של המשתמש. נושא שיתוף נתונים בין פלטפורמות מדאיג כבר מזה זמן רב רבים, החוששים כי הדבר עשוי לאפשר לחברה כמו פייסבוק לעבד עוד יותר מספרי טלפון ונתונים אישיים.
אירופה: לא מוכנה לקבל שיתופי מידע
ואולם, כאמור, הכללים החדשים של ווטסאפ אינם חלים על תושבי אירופה.
"נכון לעכשיו, פייסבוק אינה משתמשת במידע חשבון הוואטסאפ שלך כדי לשפר את חווייתך במוצרי פייסבוק או כדי לספק לך חווית פרסום רלוונטית יותר בפייסבוק", ציינה החברה בפירוט התנאים וההגבלות החדשים לבעלי ווטסאפ ביבשת אירופה.
נזכיר כי כשפייסבוק רכשה את ווטסאפ בשנת 2014, הענקית הבטיחה לעמוד בתנאי שקבע כי היא יכולה לקנות את אפליקציית הצ'אט רק אם השתיים לעולם לא ישתפו מידע בין הפלטפורמות.
מתכונן להקשיח הרגולציה בנוגע להעברת מידע. האיחוד האירופי. אילוסטרציה: BigStock
ב-2016 כבר חל שינוי מהותי כשהתפרסמה מדיניות פרטיות חדשה של ווטסאפ, שקוממה עליה משתמשים רבים ועוררה רשויות ברגולטוריות ברחבי עולם. באוגוסט באותה שנה שינתה החברה את מדיניות הפרטיות הגורפת של ווטסאפ, והודיעה שתשתף את מספרי הטלפון של המשתמשים שלה עם החברה האם, פייסבוק.
במאי 2017 הודיעה רשות ההגבלים העסקיים של האיחוד האירופי כי פייסבוק תיאלץ לשלם קנס בגובה 110 מיליון יורו, שהם 122.4 מיליון דולר, בשל מסירת מידע מטעה כשרכשה את ווטסאפ.
בנוסף יש לזכור כי באירופה חלים כללי ה-GDPR, המגינים על פרטיות המשתמשים בכל תוקף.
אבל מעבר לכך – באחרונה הודיעו המחוקקים באירופה, הן של האיחוד והן של בריטניה, שבכוונתם להכניס לתוקף את מה שמכונה חוק השירותים הדיגיטליים, ה-DSA (ר"ת The Digital Services Act) וחוק השווקים הדיגיטליים, ה-DMA (ר"ת Digital Markets Act) – חוקים האוסרים אפילו ביתר חריפות העברת מידע בין חברות או שירותים. חוקים אלו עלולים להביא להשלכה חמורה על חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם, וכשמדובר על השלכות חמורות – הכוונה היא כמובן להשלכות פיננסיות בדמות קנסות.
07/01/21 16:19
5.71% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
הצילומים שנראו אמש (ד') בטלוויזיה ובאינטרנט, של המונים צובאים על גבעת הקפיטול, נוהגים באלימות, נכנסים לבנייני הקונגרס והסנאט, מתיישבים על המושב של סגן נשיא ארצות הברית, מייק פנס, ונכנסים למשרד של ננסי פלוסי, מנהיגת הדמוקרטים בבית הנבחרים – היו מבעיתים. ניסיון הפיכה – זה מה שזה היה – בבירת הדמוקרטיה של העולם, בהוראה או בקריצת עין של נשיא המעצמה החזקה בעולם, הוא דבר שלא רואים מדי יום, ובוודאי שלא רוצים לראות. חוץ מתומכי טראמפ, הקרמלין ועוד כמה.
דונלד טראמפ אשם במה שהיה. הוא זה שמערער על הלגיטימציה של הבחירות, ושל האליטות התקשורתיות והפוליטיות בארצות הברית בכלל – ללא בדל של הוכחה, הוא זה שמסית, הוא זה שאמר "לכו לקפיטול" לבאי ההפגנה שהוא ערך לא רחוק משם אתמול, היום שבו הייתה אמורה להיות מאושרת (ואושרה לבסוף) בחירתו של ג'ו ביידן לנשיא ארצות הברית. הם הבינו את דבריו פשוטו כמשמעו – והלכו.
השותפים הנאמנים של הפייק ניוז מבית טראמפ
אבל לא רק טראמפ אשם במה שהיה. יש לו שותפים נאמנים ברשתות החברתיות, שכמה שהם פועלים בנושא, ואומרים שהם פועלים, הם לא יכולים לרחוץ בניקיון כפיהם. ממש לא. טראמפ העביר את המסרים שלו והדהד את מסריו היכן שהוא – בעיקר בפלטפורמה האהובה עליו, טוויטר. במשך תקופה ארוכה, טוויטר, פייסבוק ושאר ענקיות האינטרנט לא נקפו אצבע כדי לעצור את שטף הפייק ניוז שהגיע מיוצר החדשות המרכזי בעולם. נכון שאז אלה לא היו האשמות חמורות כמו תרמית בחירות, אבל רומא לא נבנתה ביום אחד. או נהרסה, אם נתאים את המשפט לאירועים אתמול. טראמפ טפטף טיפה אחר טיפה את הרעל שלו, זכה למאות אלפי תגובות ושיתופים – והרשתות החברתיות לא עשו כלום.
אשם במה שקרה אתמול (ד') – אבל לא האשם היחיד. נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ. צילום: BigStock
אמנם, בשנה פלוס האחרונה, ובפרט לקראת הבחירות בארצות הברית ולאור הקורונה והפייק ניוז שסביבה, הרשתות החברתיות נקטו בכמה צעדים נגד, או "נגד", חדשות הכזב. או, כמו שקוראים לזה שם "במילים יפות", מיס-אינפורמציה. טוויטר החלה לסמן את הבעייתיים שבין הציוצים של טראמפ ולהזהיר את הגולשים שמדובר במידע מוטעה, ואתמול היא גם הודתה שהוא עלול להוביל לאלימות, ופייסבוק נאלצה ללכת בעקבותיה ולעשות צעדים דומים. אמש, לאחר מעשה, שתי הרשתות השעו את החשבונות של מפיץ חדשות הכזב מהבית הלבן – זמנית. בטוויטר היתנו את הפשרת החשבון של הנשיא בכך שהוא ימחק כמה ציוצים. איך אומר טראמפ? We'll see what happen – נראה מה יקרה.
פייק ניוז – זה טוב לרשתות החברתיות
אלא שהצעדים האלה הם מעט מדי ומאוחר מדי. שתי הרשתות החברתיות הענקיות, וגם גוגל וחברות אחרות, יכולות היו לעשות הרבה יותר כדי למנוע או לפחות לצמצם את הפצת הפייק ניוז – לא רק מחשבונו של טראמפ, אבל הן ישבו בחיבוק ידיים. למה? כי זה שווה כסף. רשתות חברתיות מרוויחות מהפצת פייק ניוז, חרחור ריבים, מכך שגולש קורא פוסט פוליטי שפרסם מישהו אחר ונכנס באמאמא שלו. זה מעניין אותנו, זה גורם לנו להישאר יותר בפלטפורמות שלהן ומאחר שהמפרסמים יודעים את זה, זה גורם להם יותר להוציא את הארנק.
לכן, פייסבוק וטוויטר אוהבות את מפיצי הפייק ניוז, גם אם הן לא יודו בכך. ולא רק טראמפ – גם רוסיה, שיש הוכחות שבמשך שנים משתמשת ברשתות החברתיות כדי לקרוע קרע בארצות הברית, ובכך להחליש את יריבתה הגדולה. גם זה ככל הנראה הכניס לענקיות המדיה החברתית לא מעט כסף.
צריך לומר: פייק ניוז הם תרנגולת שמטילה ביצי זהב עבור הרשתות החברתיות. נכון שזה רע למוניטין שלהן, אבל לא במידה שתפגע משמעותית בהכנסות וברווחים. עובדה, הם עולים ועולים, גם בתקופה של משבר כלכלי כמו עכשיו. לכן, הן לא יילחמו בהם לבד. הן אמנם כן יעשו צעדים מסוימים ונראים לעין נגד חדשות הכזב, כמו שהן עושות כעת, אבל לא יפעלו באמת על מנת לעקור את הבעיה מן השורש. בתור חברות כלכליות, הן רואות את הירוק של הדולר לפני הכול. מה שנדרש הוא התערבות הרגולטורים. האסימון כבר החל לרדת אצלם, אבל כדרכה של רגולציה, זה קורה בעצלתיים. אולי האירועים של אמש והעובדה שנכנס לבית הלבן נשיא דמוקרטי, תרתי משמע, שלא מפיץ פייק ניוז – יזרזו את המהלכים.
מפגינים למען דונלד טראמפ אתמול (ד') בוושינגטון. למצולמים אין קשר לנכתב. מקור: מתוך ויקיפדיה
השד יישאר – אבל ניתן להפוך אותו לפחות נורא
האם אפשרי להשתלט על הפייק ניוז? לא. מספר המשתמשים בטוויטר, ובוודאי בפייסבוק, גדול מזה של כלל אזרחי ארצות הברית. במקרה של זו האחרונה, הנתון גדול פי 10. מה גם שכדי למגר באמת את הפייק ניוז דרושה פעולה בינלאומית משותפת, ויהיה זה תמים להניח שכל או רוב מדינות העולם יתגייסו כדי להילחם באמת בתופעה. זה בלתי אפשרי, כי לחלק מהן, ובפרט לאחת מרכזית, יש אינטרס בהמשך הפצת השקרים. עוד קושי בדרך הוא שטוויטר ופייסבוק הן חברות טכנולוגיות וחדשניות (לפחות במובן הזה), והטכנולוגיה והחדשנות תמיד משיגות את הרגולציה. מה שכן, אפשר לצמצם את הפייק ניוז. בפעולה משותפת וחכמה של הרגולציה, רצוי עם הרשתות החברתיות, ותוך איזון עם הצורך בשמירה על חופש הביטוי, אפשר לא להחזיר את השד הזה לבקבוק, אבל לדאוג שהוא יהיה לא יותר מדי גדול, כמו שקורה עכשיו.
ולבסוף, איך אפשר בלי כמה מילים על ישראל. גם כאן מופצים פייק ניוז על ידי גורמים פוליטיים כאלה ואחרים. גם כאן, פוליטיקאים, ובראשם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, משתמשים ברשתות החברתיות על מנת להעביר מסרים מעוררי מדנים. גם כאן, המדנים האלה מתעוררים, ולא מן הנמנע שיגיעו לווליום גבוה כמו שאירע אמש בוושינגטון. וגם כאן, הרגולציה נדרשת להתערב הרבה יותר ממה שהיא כבר מתערבת. האם זה יקרה? אני מסופק, הרבה יותר מאשר אני מסופק שזה יקרה בארצות הברית. ואם כבר ייעשה הלא ייאמן והרגולטור בירושלים ייכנס לנושא הזה בכל הכוח, זה יהיה אחרי הבחירות – ואז זה אולי יהיה מאוחר מדי.
07/01/21 16:33
5.71% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
לירן אבישר בן-חורין, מנכ"לית משרד התקשורת, העניקה היום רישיון מיוחד הראשון בישראל לאספקת שירותי תשתית פס רחב לחברת נורקום, שתחבר יישובים במגזר הערבי לשירותי אינטרנט אולטרה-מהירים.
הרישיון ניתן לחברה במסגרת השינוי במדיניות הרישוי שבוצע מוקדם יותר השנה, שמטרתו לאפשר פריסה באופן מיידי של תשתיות פס רחב בכל יישוב קטן מבלי להמתין לפריסת החברות הגדולות, ובכך לגשר על הפערים בין המרכז לפריפריה.
המהלך, שכולל צמצום משמעותי בחסמי הכניסה העומדים בפני חברות קטנות שמעוניינות לספק שירות זה ולהיכנס לשוק התקשורת, צפוי להביא לחדירת שחקנים חדשים וחברות קטנות לשוק, מה שיגביר את התחרות ויבטיח שיפור ברמת השירות ובמחירים ביישובים קטנים, באזורי פריפריה, באזורים כפריים ובאזורים המאופיינים בבנייה נמוכה אשר לא התחברו לתשתית אינטרנט אולטרה-מהיר עד כה.
מדיניות המשרד החדשה מאפשרת אספקת שירות תשתית פס רחב גם באמצעות רישיון מיוחד ולא רק באמצעות רישיון כללי, כפי שהיה נהוג בעבר. במסגרת הרישיון המיוחד יינתנו השירותים לעד 8,000 משקי בית ו-800 נקודות סיום רשת של מנויים עסקיים. המדיניות החדשה מאפשרת לחברות שיעמדו בתנאי הרישיון לספק את השירותים באמצעות כלים טכנולוגיים מגוונים: סיבים אופטיים, גלים מילימטריים ועוד.
אבישר בן-חורין ציינה, כי "הרישיון המוענק יאפשר לחברות לחבר יישובים קטנים וכפריים לתשתית אינטרנט מהיר, ואנו פועלים להעניק רישיונות לחברות נוספות. המהלך שביצענו במסגרת הרפורמה מצמצם את חסמי הכניסה שעומדים בפני חברות קטנות ומגדיל את התחרות, כך שפריסת התשתיות המתקדמות בפריפריה תואץ להערכתנו בתקופה הקרובה".
בילאל ג'יבלי, מנכ"ל נורקום, אמר, כי ״קבלת הרישיון היום מסמלת את תחילת הדרך של חיבור החברה הערבית לעתיד. העתיד כבר כאן, אך לא בפריפריה ובחברה הערבית במיוחד. המשימה שלנו בנורקום היא לחבר את כל משקי הבית ברשת סיבים אופטיים על מנת שכל תלמיד ומורה בבית ספר יוכלו להמשיך וללמוד כמו בכל מקום בעולם באמצעות תקשורת מהירה ואמינה".