הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
18/11/24 10:23
7.86% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
נחשפה חולשה מסוג יום אפס (לא ידועה), הפוגעת במערכות מבוססות Windows. את החולשה חשפו חוקרי קלירסקיי (ClearSky) הישראלית באוגוסט השנה. הפגיעות דווחה למיקרוסופט (Microsoft) וזו תיקנה אותה לפני ימים אחדים.
הפגיעות מאפשרת לקבצי URL, שמוטמעות בהם שורות קוד ספציפיות – להפעיל סקריפט המתקשר עם שרת התוקף. הוא עושה זאת גם כשהמשתמש לא מפעיל את הסקריפט ישירות. לפי חוקרי קלירסקיי, החולשה תקפה לרוב הגרסאות של Windows.
הקבצים הזדוניים והחולשה הנלווית אותרו על ידי החוקרים בקבצים שהורדו מאתר רשמי של ממשלת אוקראינה. האתר מאפשר להוריד תעודות ובהן הסמכות אקדמיות רשמיות. התוקף שלח לקורבנות מייל מתוך מערכת המייל הממשלתי, ובו הודיע להם כי תוקף התעודה האקדמית שברשותם פג, ולפיכך עליהם לבצע תהליך של חידוש התעודה באמצעות קישור שצורף למייל. לחיצה על הקישור הפעילה שרשרת פעולות שמטרתן הדבקת המחשב בנוזקה.
המחקר שותף עם אנשי CERT-UA, מערך הסייבר האוקראיני. אנשיו חשפו כי קובץ ה-URL מופץ כחלק מקמפיין של קבוצת תקיפה רוסית, UAC-0194. הקבוצה פועלת מול ארגונים ואזרחים באוקראינה.
החוקרים הישראלים שיתפו את המחקר עם MSRC, מרכז תגובת האבטחה של מיקרוסופט. הענקית מרדמונד תיקנה את החולשה במסגרת "Patch Tuesday", שהתפרסם לפני כמה ימים. מיקרוסופט בנתה עדכון אבטחה עבור מערכות Windows כדי לתקן את הפגיעות והעניקה לו את הכינוי המזהה CVE-2024-43451.
לפי חוקרי ענקית האבטחה הרוסית קספרסקי, "מדובר בפגיעות מדאיגה במיוחד. ההנחה הכללית היא, שאם משתמש לא פותח קובץ זדוני – אף דבר רע לא יכול לקרות. במקרה הזה, זה לא נכון. ניצול הפגיעות מאפשר לתוקף לגנוב hash NTLMv2 עם אינטראקציה מינימלית מהקורבן. למרות שאין לו דירוג חומרה 'מרשים', והוא קיים הודות למנוע MSHTML – מורשת מעידן Internet Explorer, אשר תיאורטית הוא דפדפן מושבת ואינו בשימוש עוד – כל הגרסאות הנוכחיות של Windows מושפעות מפגיעות זו. הפגיעות מסוכנת כל כך, כי היא מאפשרת לתוקף ליצור קובץ, שברגע שהוא נמסר למחשב של הקורבן, הוא מעניק לתוקף אפשרות לגנוב את ה-hash NTLMv2 – פרוטוקול אימות רשת הפועל בסביבת Windows. לאחר גישה ל-hash NTLMv2, התוקף יכול לנסות לבצע אימות ברשת על ידי התחזות למשתמש לגיטימי – מבלי לקבל את האישורים האמיתיים שלו, מה שהופך את חיי התוקף להרבה יותר קלים".
18/11/24 17:45
7.14% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
השערורייה הבולטת בימים האחרונים בממלכת השערוריות בריטניה נסבה סביב בינה מלאכותית והמגיש האגדי דיוויד אטנבורו, שקולו מוכר כבר כמה עשורים מעשרות רבות של סדרות וסרטי טבע, בעיקר של ה-BBC.
אמש (א') עלתה לאוויר ברשת השידור הבריטית סדרה חדשה של אטנבורו בשם אסיה, שבה הוא חוקר את עולם החי המרתק של היבשת. בימים האחרונים היא העלתה סרטוני יוטיוב שמקדמים את הסדרה. גולשים רבים הבחינו בכך שבאותם סרטונים לא שומעים את קולו המקורי והכה מזוהה של אטנבורו, אלא קול "שלו" שנוצר על ידי AI.
ה-BBC פרסם בתגובה לטענות סרטון ביוטיוב, שבו נראה כיצד הדבר נעשה. ברשת טענו שכמעט שלא ניתן להבחין בין ההעתק לדבר האמיתי. אלא שכאמור, צופים רבים הבחינו בכך. הפרשה התחילה כשתחקירנים של ה-BBC מצאו את דמות ה-AI של אטנבורו ברשת, וטענו כי יש שם עוד כמה שמחקים את קולו.
בהמשך פרסם ה-BBC סרטונים נוספים שבהם נשמע קולו של אטנבורו לאחר שנוצר על ידי AI מדבר על מינויו של מאט גאץ לתובע הכללי של ארצות הברית על ידי הנשיא הנבחר, דונלד טראמפ, ועל המלחמה באוקראינה.
ד"ר ג'ניפר וויליאמס, חוקרת קול ובינה מלאכותית מאוניברסיטת סאות'המפטון, אמרה ל-וראייטי כי היא "קצת נגעלת. זה רציני מאוד, כשיש קול שאתה נותן בו אמון, כמו זה של דיוויד אטנבורו, שאנשים בכל העולם רואים בו כאוטוריטה ומאמינים לדבריו – ואז שמים בפיו דברים על מלחמה, פוליטיקה ודברים שהוא מעולם לא דיבר עליהם".
אטנבורו עצמו, בן ה-98, זעם על ההחלטה לצרף בינה מלאכותית לקול האייקוני שלו. הוא אמר ל-BBC כי "ביליתי חיים שלמים כדי להגיד את מה שאני מאמין שהוא אמת, ואני מוטרד מאוד למצוא בימים אלה שהזהות שלי נגנבה בידי אחרים, ומתנגד מאוד לשימוש בקול שלי כדי להגיד את מה שהם רוצים לומר".
18/11/24 11:50
6.43% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
נשיא ארצות הברית הנבחר, דונאלד טראמפ, מינה את ברנדן קאר ליו"ר רשות התקשורת הפדרלית (ה-FCC).
ה-FCC היא סוכנות ממשלתית עצמאית, המסדירה את התקשורת הבין-מדינתית והבינלאומית עם שני רפובליקנים ושני דמוקרטים, המכהנים כנציבים.
בהודעתו על המינוי כתב טראמפ: "הנציב קאר משמש כיום כרפובליקני הבכיר ב-FCC. לפני כן הוא היה היועץ הכללי של ה-FCC. מיניתי לראשונה את הנציב קאר ל-FCC ב-2017, והוא אושר פה אחד על ידי הסנאט של ארצות הברית שלוש פעמים. כהונתו הנוכחית נמשכת עד 2029, ובגלל עבודתו הנהדרת, אמנה אותו כעת כיו"ר קבוע".
עוד אמר טראמפ על המינוי: “הנציב קאר הוא לוחם למען חופש הביטוי, ונלחם נגד החוק הרגולטורי שחנק את חירויות האמריקנים ועצר את הכלכלה שלנו. הוא יסיים את המתקפה הרגולטורית ששיתקה את יוצרי העבודה והחדשנים של אמריקה, ויבטיח שה-FCC תספק את הסחורה עבור אמריקה הכפרית".
בחשבון ה-X שלו, קאר הבטיח "לפרק את קרטל הצנזורה ולהחזיר את חופש הביטוי לאמריקנים מן השורה".
בחודשים שקדמו לבחירות לנשיאות ביקר קאר את היחס המועדף לכאורה של רשתות השידור לסגנית הנשיא קאמלה האריס, והתבטא לא אחת על הצורך להפחית ברגולציה ולטפל בענקיות הטכנולוגיה.
18/11/24 15:01
6.43% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
דיווחים חדשים מצביעים על כך שגוגל עובדת במרץ על פיצ'ר חדש המכונה Shielded Email (מייל מוגן), שנועד לשחרר את משתמשי תוכנת המייל שלה, ג'ימייל (Gmail), ממכת הספאם המעיקה על כולנו.
התכונה החדשה, שלפי הטענות נמצא כרגע בשלבי פיתוח מתקדמים, תאפשר למשתמשים ליצור, או אם תרצו לחולל, בקלות כינויי דואר אלקטרוני זמניים – מעין כתובות מייל "מזויפות" – במקום לחשוף את כתובת המייל האישית שלהם, וזאת בעת הרשמה לאתרים, לשירותים, לרשימות תפוצה או לכל פלטפורמה מקוונת אחרת הדורשת כתובת מייל.
הכתובות/כינויים הזמניים והפיקטיביים יפעלו ככתובות מייל לכל דבר ועניין, אך יפנו את כל ההודעות המתקבלות אליהם היישר לתיבת הדואר הנכנס הראשית של המשתמש. כך, המשתמשים יוכלו ליהנות מכל היתרונות של כתובת מייל ייעודית, וזאת מבלי לחשוף את כתובת המייל האמיתית שלהם ולסכן אותה בהצפת ספאם. ???? @Google is working on a Shielded Email feature to fight spam
Called “Shielded Email,” the intent appears to be hiding your main email address from apps demanding one.
✅ Details – https://t.co/qSFBuvPQ7s#Android #Google pic.twitter.com/bJqACYIlMK
— AssembleDebug (Shiv) (@AssembleDebug) November 15, 2024 אתר Android Authority, המתמחה בחדשות טכנולוגיה, היה הראשון לדווח על קיומו של הפיצ'ר החדש. האתר סיפר כי זיהה אזכורים ל-Shielded Email בקוד המקור של גרסת אפליקציית ג'ימייל האחרונה למכשירי אנדרואיד. יתרה מכך, האתר פרסם צילומי מסך של תכונת המילוי האוטומטי של גוגל, אשר מרמזים כי משתמשים יוכלו ליצור מספר כתובות Shielded Email בו-זמנית, מה שיעניק להם שליטה וגמישות מירבית בניהול זרימת המיילים לג'ימייל שלהם.
לפי הדיווחים, תכונת Shielded Email תפעל בצורה דומה לתכונת "הסתר את המייל שלי" (Hide My Email) של אפל, הזמינה למנויי +iCloud בתשלום. עם זאת, לא ברור בשלב זה אם השימוש ב-Shielded Email של גוגל ידרוש רכישת מנוי בתשלום או שיוצע בחינם לכלל משתמשי ג'ימייל.
חשוב לציין שגוגל טרם אישרה רשמית את קיומו של הפיצ'ר החדש, מה שאומר שעל אף הדיווחים, יתכן כי התכונה לא תפותח או תשוחרר לציבור הרחב בסופו של יום.
18/11/24 15:51
6.43% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
בין החסמים המרכזיים למחשוב מלא של תהליכי הבחירות – כלומר, הצבעה דיגיטלית – נמנים חשש מזיופים, הצבעות כפולות והעדר פתרונות שיכולים למנוע את התופעה הזו. וכשמדובר בבחירות, שאמורות להיות חשאיות, מדויקות ובטוחות – זה קריטי. אלא שייתכן שנמצא פתרון למצב.
שני סטודנטים מ-SCE – המכללה האקדמית להנדסה אשדוד פיתחו, במסגרת עבודת גמר, מערכת בחירות אלקטרונית, מבוססת בלוקצ'יין, ולטענתם, היא נותנת מענה לחשש מזיופים ומונעת אותם.
שי מצליח וטל סיני, מפתחי המערכת, שזכתה לשם VoteChain, הציגו אותה בכנס Brains בברלין, וזכו לשבחים רבים ולתואר הפרויקט המחלקתי המצטיין לשנת 2024. הפיתוח של המערכת נעשה בהנחיית של ד"ר הדסה דלטרוף, ראשת מסלול תקשורת וסייבר במחלקה להנדסת תוכנה במכללה.
מפתחי המערכת והמנחה שלהם. מימין: טל סיני, ד"ר הדסה דלטרוף ושי מצליח. צילום: מכללת SCE
המפתחים הסבירו לאנשים ומחשבים כי מניעת הזיופים מתבססת על תשתית הבלוקצ'יין, שמאפשרת בדיקה אמינה של הזכאות של הבוחר הפוטנציאלי לבחור ומונעת הצבעות כפולות.
"רישום שקוף ובלתי ניתן לשינוי של תהליך הבחירות"
"הגישה שלנו מתמודדת עם פגיעויות קריטיות במערכות הצבעה אלקטרוניות קיימות, כולל נטייה להונאה ואי-נגישות, על ידי עסקאות בלוקצ'יין חזקות, חוזים חכמים ופונקציונליות של אפליקציה מבוזרת (dApp) בצד. מדובר בפתרון סקלבילי, שמסוגל לשמור על ביצועים גבוהים גם כשיש המון מצביעים, ומספק רישום שקוף ובלתי ניתן לשינוי של תהליך הבחירות", אמרו מצליח וסיני.
ד"ר דלטרוף ציינה כי "האפקטיביות של המערכת באה לידי ביטוי בהתמודדות עם אתגרי הצבעה מסורתיים, והיא מניחה את הבסיס לתהליכים דמוקרטיים עתידיים, שיהיו יותר כוללים, בטוחים ואמינים. היא מאפשרת הרבה מעבר להצבעה אלקטרונית בלבד, כי אם מציעה מסגרת מבטיחה לשימוש בטכנולוגיית בלוקצ'יין ביישומים שונים, שדורשים אבטחה ושקיפות גבוהות".
יצוין שבמרבית המדינות המערביות, כולל בישראל, תהליך ההצבעה בקלפי הוא עדיין על ידי פתקים ומעטפות, ורק מדינות בודדות כמו אסטוניה עברו להצבעה דיגיטלית. השימוש בבלוקצ'יין עשוי להיות מהפיכה, אם וכאשר ועדת הבחירות המרכזית תחליט להעמיד את הפתרון למבחן, ואולי אף לאמץ אותו.
18/11/24 13:33
5% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
בימים אלה הושלם פרויקט ליישום מערכת ה-ERP פריוריטי בכ-70 חברות בנות בקבוצת הנדל"ן אמות השקעות על ידי מידעטק מקבוצת מטריקס.
הפרויקט הינו חלק מתהליך שעוברת קבוצת אמות השקעות להחלפת מערכות ה-ERP ומערכות נלוות בחברה למערכת לניהול פיננסי ולוגיסטי מתקדמת על מנת לאפשר ניהול בשיטת מתקדמת של הקבוצה.
מערכת הפריוריטי והפתרון של מידעטק משמשים לניהול הנדל"ן המניב, הנכסים, החוזים והחיובים, לפרויקטי התאמה ותפעול, לניהול התקציב, לניהול הרכש והתשלומים ולניהול הפעילות החשבונאית והכספית של הקבוצה. כמו כן מאפשרת המערכת איחוד תהליכים ויצירת תהליך סדור בהפעלת תהליכי BPM, המייעלים את תהליכי העבודה בחברה. בנוסף, משתמשי המערכת יכולים להפיק באמצעותה את כלל הדו"חות העסקיים ואף נכללת האפשרות לבניית דו"חות נוספים בקלות.
עליית המערכת לאוויר התבצעה בשתי פעימות ל-70 החברות הבנות של קבוצת אמות, כאשר צפויים להשתמש בה עובדים בתחומי עיסוק מכל הקשת הארגונית בחברות, בהם מנהלי כספים, שיווק, תפעול, רכש ומנהלי נכסים ומערכות מידע. עלותו של הפרוייקט שהסתיים לאחרונה מוערכת בשלושה מיליון שקלים.
"תפיסה ארגונית לחדשנות ודיגיטציה טכנולוגית"
רן זמיר, מנהל מערכות מידע בקבוצת אמות השקעות אמר: "כארגון מוביל בתחומו, קבוצת אמות מקדמת תפיסה ארגונית לחדשנות ודיגיטציה טכנולוגית באמצעות הטמעת מערכת מידע, המאפשרת ניהול תהליכי עבודה ותשתית טכנולוגית חדשנית. תשתיות אלו יאפשרו לקבוצה להרחיב את פעילותה העסקית לתחומי פעילות נוספים ולנהל קשר איכותי עם לקוחותיה הפנימיים והחיצוניים, ספקיה ועובדיה, בערוצים השונים. הבחירה במידעטק ובפתרון הייחודי שלה לענף הנדל"ן הוכיחו את עצמם כאשר מידעטק ואמות ניהלו את הפרויקט בשיתוף פעולה מלא ובזמני תגובה מהירים לכל צורך שהעלינו תוך הפרויקט וליווי צמוד ומקצועי לכל אורך הדרך. המערכת החדשה כוללת גם פתרון BI של מידעטק לענן הנדל"ן, המאפשר לנו לקבל מידע חשוב בזמן אמת לצורך קידום אסטרטגי של החברה.
חנה שראל, מנכ"לית מידעטק, אמרה: "מידעטק הביאה איתה לאמות את הניסיון הרב שצברה בחברות נדל"ן ואת הפתרון הייחודיי שלה לענף זה, המשולב בצורה אינטגרטיבית במערכת הפריוריטי ומאפשר לאמות ליהנות מכל העולמות: ממערכת מתקדמת טכנולוגית, מפתרון מובנה בתוך מערכת אחת ללא צורך במערכות לווייניות, כאשר במסגרת הפרויקט הורחב פתרון הנדל"ן של מידעטק כדי לעמוד בדרישות אמות. הפרויקט בוצע בשיתוף פעולה אמיתי ומקצועי בין מידעטק ואמות והביא לפרויקט מוצלח תוך עמידה בתקציב ותוך הקדמת הלו"ז וביצוע הפרויקט בזמן קצר, בצורה טובה ביותר".
חנה שראל, מנכ"לית מידעטק. צילום: בן ניקסון
18/11/24 15:34
5% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
כתב: הילל יוסף.
"בעולם שבו הטכנולוגיות משתנות במהירות, הערך המוסף המבדל בין ארגונים בא לידי ביטוי באנשים ובמחויבות שלהם. אנחנו חברת אינטגרציה ושירותים מנוהלים, שמעניקה ללקוחותיה הרבים ערך טכנולוגי, מסחרי ושירותי. גדלתי בעולמות השירות והמכירות, וכאשר ללקוח יש בעיה, על האינטגרטור ללוות אותו בכל שלב – מחשיפת האתגר, דרך מציאת המענה הטכנולוגי ועד להטמעת הפתרון המלא, תוך שילוב הטכנולוגיות המתאימות ללקוח והטובות מסוגן. בזק בינלאומי הולכת ותופסת מקום מרכזי בענף ה-ICT בישראל, עם מגוון פתרונות לתחומי תשתיות ה-IT, הענן הציבורי, הגנת הסייבר והתקשורת – תחום שאותו אנחנו מובילים בישראל, בשל הרקע של החברה והנכסים העומדים לרשותה בעולמות אלה", כך אמר שרון עזרא, סמנכ"ל פתרונות לעסקים בבזק בינלאומי.
עזרא התראיין לקראת כנס הלקוחות השנתי שעורכת החברה. הכנס, בהפקת אנשים ומחשבים, ייערך בשבוע הבא, בימים א'-ב', ה-24-25 בנובמבר, במלון דן קיסריה.
"בזק בינלאומי נמצאת בעיצומו של שינוי משמעותי, כאשר אנחנו הופכים מחברת טלקום לארגון ICT בעל פעילות רחבת היקף", ציין. "במיוחד לאור כל שקרה מאז ה-7 באוקטובר והאתגרים הרבים הניצבים בפני החברות בשוק ה-IT, אנחנו עוסקים בשנה האחרונה ביצירה ובשיפור החוסן הארגוני של הלקוחות שלנו. אנחנו רואים כיצד הוספת טכנולוגיות חדשות לסל השירותים שלנו מעבה את היכולת של לקוחותינו להגיב לאתגרים השונים, ובהתאמה משפרת את מצבם העסקי".
"מציאת המיקוד – ולאחר מכן הספק או השירות שנותן לו מענה"
לדברי עזרא, "היבט משמעותי בקשר שלנו עם הלקוחות הוא מציאת המיקוד הנכון עבורם מבחינה טכנית, ורק לאחר מכן יש לאתר ולמצוא את הספק או השירות שנותן מענה למיקוד זה. צמחתי בעולם השירות ואני מכיר היטב את הערך שהמיקוד הזה מניב".
הוא הרחיב: "בשנה החולפת סיפקנו כמה וכמה פתרונות שכאלה עבור לקוחות מהמגזרים הממשלתי והביטחוני. באחד הארגונים עלה חשש שתוקף חדר לרשת שלו. מיד הפעלנו מרכז לניהול אירועי סייבר (SOC), סביב השעון, בדקנו את כלל העדכונים וטלאי האבטחה, ומנענו מהתוקף לנוע בחופשיות במערכות הארגון, עד לסגירת הפרצה. מה שמאפיין אצלנו מקרים שכאלה הוא שאנחנו קודם כל נענים לקריאה ומעניקים שירות צמוד ללקוחות שלנו. כך פועל יועץ נאמן. הבידול הוא בשירות, ורצוי שהשירות יהיה פרו-אקטיבי, עם סל שמעניק פתרון מקיף, של 360 מעלות".
"אנחנו פועלים בלא הרף להרחבת היצע השירותים והמוצרים שלנו, כאשר עיקר המיקוד הוא בחברות ה-SMB, שבאופן טבעי מוגנות פחות, ולכן מהוות יעד 'מושך' עבור האקרים ותוקפי סייבר", ציין עזרא ונתן דוגמה: "לפני כשנה הצגנו שיתוף פעולה עם חברת הסייבר פלואוסק, שפיתחה שירות מבוסס בינה מלאכותית לחסימת מתקפות מניעת שירות מבוזרות (DDoS). השנה חלה נסיקה של מאות אחוזים במתקפות DDoS, ומתקפה זו הפכה להיות אחד הכלים הנפוצים, היעילים והפשוטים ביותר המסבים נזק לארגונים, עד כדי השבתה שלהם. פלואוסק מציעה פתרון שמעביר את הזרקור מלקוח הקצה לקהילת ספקיות האינטרנט (ISPs), ברמת המדינה ומעבר לה. הפתרון, מבוסס AI, מזהה מתקפות DDoS כבר בשלב הראשוני של הכניסה לאינטרנט ומגיב בעצירת התעבורה המזוהה כהתקפה מהגורם העוין".
הוא הוסיף ש-"באחרונה אף חתמנו על הסכם לשיווק הפתרונות של אטרה הישראלית, שמפתחת פלטפורמה מבוססת AI לניהול, חיזוי, מניעת תקלות וקריאות שירות למערכי מחשוב בארגונים. אטרה מספקת פתרון מוכלל, ובו מערכות שליטה מרחוק (RMM), ניהול קריאות שירות (Service Desk) וניהול כולל של מערכות המידע בפלטפורמה אחת, קלה לתפעול. זוהי עוד דוגמה מצוינת להרחבת סל השירותים שנועדו לתת מענה מקיף ללקוחות שלנו".
"לסיכום", אמר עזרא. "הטכנולוגיות המתקדמות מהוות עבורנו הזדמנות, מסייעות לנו ונותנות לנו רוח גבית. אנחנו פועלים כחברה היברידית ויודעת כיצד לחבר בין העולמות עבור הארגונים – ובאופן רב ערוצי. נמשיך לספק שירותי IT לכל לקוח עסקי ונתמקד בארגוני ביניים כדי להיות 'מתווכי הטכנולוגיה' שלהם. בעזרת ההון האנושי של בזק בינלאומי, שהוא מהטובים בתעשייה, אני בטוח שנזניק את הפעילות של החברה ונייצר ערך משמעותי עבור לקוחותינו".
18/11/24 16:55
5% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
השם החם בימים האחרונים בעולם הרשתות החברתיות הוא בלוסקיי. משתמשים רבים, בעיקר בארצות הברית, החליטו לעזוב את X ולעבור אליה. המעבר המסיבי הזה מעלה את השאלה עד כמה הוא ישפיע על X, וה-"מהדרין" אף תוהים האם הוא יביא את הקץ על הרשת המצייצת.
מדובר בטרנד חם מאוד: נכון לעכשיו, מספר המשתמשים של בלוסקיי עומד על קרוב ל-20 מיליון בלבד – רחוק מאוד מ-X ובטח שמהרשתות החברתיות של מטא, אבל בכל יום מצטרפים אליה כמיליון איש. it's official — 1,000,000 people have joined Bluesky in just the last day!!!
welcome ????https://t.co/x6v5YW0WFTpic.twitter.com/ifpjZFpYsf
— bluesky (@bluesky) November 15, 2024 מהי ומיהי בלוסקיי?
בלוסקיי היא רשת חברתית שנוצרה מתוך טוויטר – ועכשיו מהווה אלטרנטיבה לממשיכת דרכה, X. היא נוסדה ב-2019 כפרויקט בתוך טוויטר, שהכריז עליו מנכ"ל החברה דאז ומקימה, ג'ק דורסי. המטרה הראשונית שלה הייתה למצוא תקן פתוח ומבוזר למדיה החברתית, שתיתן למשתמשים יותר שליטה על המידע שלהם והחוויה שלהם ברשת. באוקטובר 2021 היא הפכה להיות חברה עצמאית בשם בלוסקיי סושיאל, וארבעה חודשים לאחר מכן הפכה לארגון ללא מטרות רווח. טוויטר ניתקה את כל הקשרים שלה עם בלוסקיי לאחר שמאסק רכש אותה.
הרשת החברתית החדשה הושקה בפברואר 2023, כגרסת בטה למוזמנים בלבד. היא נפתחה לציבור הרחב בפברואר האחרון. שלושה חודשים לאחר מכן, דורסי פרש ממועצת המנהלים של בלוסקיי ובכך עזב אותה. בחודש ספטמבר הוא אף מחק את החשבון שלו שם. כעת, הבעלים הבלעדי והמנכ"ל של בלוסקיי הוא ג'יי גרבר.
בלוסקיי מגדירה את עצמה כ-"רשת חברתית כפי שרשתות חברתיות צריכות להיות". זה לא מנע מהחברה לעצב אותה כך שתיראה דומה לטוויטר לפני שמאסק רכש אותה ונתן לה רקע שחור.
למה המשתמשים עוברים מ-X לבלוסקיי?
יש למעבר הזה, שבכמה אתרים כונה "אקסודוס", כמה סיבות, ובהן השינויים ש-X ביצעה באפשרות החסימה ובתנאי השימוש, שמאפשרים לה כעת לאמן את הבינה המלאכותית שלה על הנתונים של המשתמשים. בנוסף, לאחר שקנה את טוויטר, מאסק פיטר 80% מכוח האדם של החברה והגמיש מאוד את האיסור על שיח שנאה והפצת פייק ניוז בפלטפורמה. מה גם שפחות כוח אדם עלול לומר פחות שליטה על האלגוריתם, ופחות גילוי של אותם תכנים אסורים. כלומר, גם האכיפה של כללי המדיניות החדשים הייתה, איך נאמר, גמישה.
סיבה לא פחות חשובה למעבר היא ניצחונו בבחירות של דונלד טראמפ, והעובדה שמאסק הריץ אותו – ולא מכבר קיבל את התגמול שחיכה לו: עמידה בראש ועדה ממשלתית לענייני רגולציה – מה שישפיע ישירות לטובה על שלל החברות שהוא הבעלים שלהן. אדם טינוורת', מומחה למדיה חברתית ומרצה לעיתונות דיגיטלית באוניברסיטת סנט ג'ורג', אמר לסקיי ניוז כי "החיבור של מאסק עם הנשיא הנבחר טראמפ והשימוש שלו ב-X כדי לקדם אותו הבריחו, באופן ברור, הרבה אנשים מהפלטפורמה".
יש להניח שיש גם כאלה שעברו לבלוסקיי כדי לראות על מה כולם מדברים. ובמילה "כולם" אני מתכוון באמת לכולם, לפחות במדינות בולטות מחוץ לישראל: השם של בלוסקיי מוזכר פעמים רבות מאוד ברשתות החברתיות האחרות, והיא זוכה לדיווחים והתעניינות מכלי התקשורת ברחבי העולם. בנוסף, ככל שיותר אנשים עוברים לבלוסקיי ומפרסמים ברשת החברתית הזאת, כך עולה מספר תוצאות החיפוש שמפנות אליה במנועי חיפוש גדולים, ובפרט בגוגל – מה שבתורו מסייע לגידול נוסף במספר המשתמשים. הצגת פוסט זה באינסטגרם
פוסט משותף על ידי Jamie Lee Curtis (@jamieleecurtis) המעבר הגדול לבלוסקיי לא פוסח גם על סלבס. בין אלה מהם שכבר עשו זאת ניתן למצוא את הזמרת ליזו, השחקנית ג'יימי לי קרטיס והשחקן והבמאי בן סטילר. אמצעי תקשורת בולט שעבר לשם הוא העיתון הבריטי גרדיאן.
X לא חולקת באופן קבוע מידע על מספר המשתמשים בה. למעשה, הפעם האחרונה שהיא עשתה זאת הייתה לפני שנתיים, כשמאסק צייץ שהרשת החברתית שלו הגיעה ל-250 מיליון משתמשים יומיים. מספר המשתמשים בבלוסקיי הוא פחות מעשירית מזה, ויש לה עוד דרך ארוכה לעבור אם היא רוצה לחלוף על פני X. האם הכעס על מאסק ו-X מביא לגל מעבר חזק עד כדי כך שזה יקרה? קשה לי להאמין. מה שכן, הוא עלול להוביל לקיטון לא קטן במספר משתמשי X, שבתורו עלול להביא לירידה במספר המפרסמים ברשת החברתית, כאשר גם ככה כמה וכמה מהמפרסמים הגדולים לא קונים מודעות בה.
אגב, יש לציין שאפשר להשתמש בממשק של בלוסקיי בכמה וכמה שפות. עברית, למרבה הצער, היא לא אחת מהן.