זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:01 | 17:13 |
תל אביב | 16:16 | 17:14 |
חיפה | 16:05 | 17:13 |
באר שבע | 16:20 | 17:17 |
הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
17/01/24 14:36
12.68% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
התביעה הייצוגית המתוקשרת, בו משתמשים אמריקנים תבעו את גוגל בגין הטעיה לגבי מצב הגלישה הפרטית בכרום הגיעה לאחרונה לסיומה, לאחר שהענקית ממאונטיין וויו השיגה הסדר לפיו תשלם לתובעים 5 מיליארד דולר. ההסדר אמור לקבל את אישור בית המשפט הפדרלי לקראת סוף פברואר, אז גם ייקבעו התשלומים לכל משתמש, ובינתיים גוגל החלה להתכונן ליום שאחרי.
התביעה, כזכור, דנה בשאלה עד כמה המצב הפרטי בעת השימוש בכרום הוא אכן פרטי. התובעים טענו כי למרות שלכאורה הוא אמור להגן על הפרטיות, ולמנוע סיכוני מעקב, בפועל בוצע מעקב אחרי עוגיות גם בידי גוגל עצמה, שהשתמשה במידע הזה עבור מערכת הפרסום הממוקד שלה, וגם נטען שהיא מכרה נתונים לחברות צד שלישי.
התובעים הסתמכו בין השאר על ההצהרה שמופיעה כשפותחים חלון חדש של כרום לגלישה פרטית: “עכשיו אפשר לגלוש באופן פרטי, ואנשים אחרים שמשתמשים במכשיר הזה לא יראו את הפעילות שלך. עם זאת, עדיין תתבצע שמירה של הורדות, סימניות ופריטים מרשימת הקריאה”.
עכשיו מתברר שהם צדקו, ולא רק כי גוגל הבינה שהיא צריכה לשלם והרבה: גוגל הכינה הצהרה חדשה, שתגיע בעת המעבר לגלישה פרטית, ותופיע בקרוב בפניהם של בוחני הבטא בערוץ ה-Canary של הדפדפן.
“עכשיו אפשר לגלוש באופן פרטי יותר, ואנשים אחרים שמשתמשים במכשיר הזה לא יראו את הפעילות שלך. זה לא ישנה את אופן איסוף הנתונים על ידי אתרים שבהם אתה מבקר והשירותים שבהם אתה משתמש, כולל גוגל. עדיין תתבצע שמירה של הורדות, סימניות ופריטים מרשימת הקריאה", נכתב בהצהרה החדשה שמאשרת את הטענות.
17/01/24 20:28
11.27% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
סמסונג חושפת היום באירוע Unpacked השנתי שלה בסן חוזה שבקליפורניה את סידרת מכשירי הדגל החדשה – ה-Galaxy S24. הסידרה החדשה כוללת שלושה מכשירים: S24 הבסיסי, S24 + וה-S24 Ultra. גולת הכותרת: חוויית בינה מלאכותית המשולבת ביישומים שונים של המכשיר.
הסידרה החדשה תאפשר, למשל, "תרגום חי" דו-כיווני בזמן אמת של קול וטקסט במהלך שיחות טלפון במכשיר ללא יישומים חיצוניים ותוך שמירה על פרטיות השיחה בעזרת תכונת ה"מתורגמן" ניתן לתרגם בן רגע שיחות בזמן אמת בתצוגת מסך מפוצל, כך שאנשים משני צידי הקו יוכלו לקרוא את תמלול הטקסט של דברי האדם השני. התכונה פועלת אפילו ללא שימוש בנתונים סלולריים או Wi-Fi.
במהלך כתיבת הודעות ושימוש ביישומים אחרים, התכונה "מסייע כתיבה" יכולה לסייע בהתאמת הנימה הקולית הנכונה לשיחה: למשל הודעה מנומסת לעמית לעבודה, או משפט קצר וקליט לפוסט ברשת חברתית. טכנולוגיית AI המובנית במקלדת סמסונג יכולה גם לתרגם הודעות טקסט, הודעות דוא"ל ועוד, בזמן אמת. במהלך נהיגה במכונית, תכונת Android Auto תסכם באופן אוטומטי את ההודעות הנכנסות ותציע תגובות ופעולות רלוונטיות, למשל שליחת זמן הגעה משוער, וזאת על מנת שהמשתמשים יישארו מחוברים, אך ימשיכו להתרכז בכביש.
כל התכונות הקשורות בתרגום תומכות כעת ב-13 שפות, ללא השפה העברית.
גם שמירה על סדר וארגון מקבלת שדרוג הודות לתכונה "מסייע הערות" ב-Samsung Notes. התכונה מציעה סיכומים הנוצרים באמצעות AI, יצירת תבניות המייעלות את השימוש בעזרת פורמטים מוכנים מראש ויצירת רקעים המאפשרים להבחין בהערות בקלות בעזרת תצוגה מקדימה קצרה.
התכונה "סיוע בתמלול" משתמשת ב-AI ובטכנולוגיה להמרת דיבור לטקסט כדי לתמלל, לסכם ואפילו לתרגם הקלטות קוליות, גם אם יש כמה דוברים. התוכונה תתרגם ותתמצת כל דובר בשיחה ובסדר כרונולוגי.
גם תחום החיפוש מקבל בסידרה החדשה שדרוג חדשני בעזרת תכונה אינטואיטיבית בשם "הקפה וחיפוש" בגוגל, זאת הודות לשיתוף פעולה בין סמסונג לגוגל. בעזרת לחיצה ארוכה על לחצן הבית, ניתן להקיף, להדגיש, לשרבט ולהקיש על כל דבר על מסך המכשיר ולקבל תוצאות חיפוש – אם זו תמונת נוף, או סרטון ביטיוב שורטס, או טקט כלשהו שמוצג על המסך – כל זאת בלי לצאת מהיישום שבו משתמשים. בנוסף, בהתאם למיקום – בחיפושים מסוימים ניתן יהיה לראות אפילו סקירות המבוססות על AI יוצרת שמספקות הקשר ומידע שימושי שנלקחו מרחבי הרשת, ולשאול שאלות מורכבות ומפורטות יותר.
צילום משופר
מנוע ה-ProVisual של Galaxy S24 מכיל מערך מקיף של כלים מבוססי-AI המחוללים מהפך באפשרויות צילום התמונות בכל שלב בתהליך – החל מתכנון הפריים וכלה בשיתוף ברשתות חברתיות. למשל, מערכת Quad Tele של Galaxy S24 Ultra, שכוללת עדשה חדשה עם זום אופטי 5x, פועלת עם חיישן של 50MP כדי לאפשר ביצועים באיכות אופטית במהלך תקריב עם זום של 2x, 3x, 5x ועד 10x, הודות לחיישן Adaptive Pixel. הודות לכך מתקבלות תמונות צלולות גם בתקריב של 100x עם זום דיגיטלי משופר.
בנוסף, הוטמעו במעשיר יכולות משודרגות של צילום הלילה, כמו ה-Space Zoom, שמפיק תמונות וסרטונים באיכות גבוהה בכל התנאים, אפילו בתקריב. עוד אפשר למצוא בדגם ה-S24 Ultra פחות טשטוש הודות למייצב התמונה האופטי (OIS) הרחב ולפיצוי המשופר על רעידות מצלמה. להקלטת סרטונים, המצלמה הקדמית והמצלמה האחורית מצוידות ב-ISP Block ייעודי להפחתת רעש, וסדרת ה-S24 מנתחת את המידע מחיישן הג'ירו כדי להבחין בין התנועות של המצלם לאלה של מושא הצילום. יכולת זו מאפשרת הפחתה אפקטיבית יותר של רעשים וצילום ברור של סרטונים בחושך, אפילו מרחוק.
כלי העריכה שהוטמעו במכשירים, מאפשרים להעצים את חוויה הצילום ולהפיק תמונות מרהיבות באמצעות עריכות פשוטות, כמו מחיקת פרטים, שינוי מיקוד ושיפור איכות התמונות. כדי לשפר את התמונות ביתר קלות ויעילות, תכונת "הצעת עריכה" משתמשת ב- AIומציעה את השינויים המתאימים ביותר לכל תמונה. בנוסף תכונת "עריכה גנרטיבית" יכולה להשלים חלקים ברקע של התמונה באמצעות AI יוצרת. כאשר התמונה מעוקמת, טכנולוגיית AI משלימה את הפרטים החסרים בשוליים. במידה ומבקשיםו להזיז מעט את האדם או האובייקט בתמונה כדי שיהיו במיקום המושלם, טכנולוגיית AI מאפשרת למשתמשים לשנות את המיקום של האובייקט הרצוי ויוצרת במקומו רקע שנראה טבעי לחלוטין. בכל פעם שמכשירי Galaxy S24 משתמשים ב-AI גנרטיבי לשיפור איכות התמונה, מופיע סימן מים על התמונה ובמטא-נתונים. בנוסף, להאטת סרטון שיש בו שלל התרחשויות, ניתן להשתמש בתכונת "הילוך איטי מיידי", שמייצרת פריימים נוספים על סמך תנועות כדי להאט בצורה חלקה רגעים גדושי אקשן ליצירת סרטון מפורט יותר.
לדברי סמסונג חוויית השימוש הכללית שופרה הודות לשיפורים בערכת השבבים, כשה-S24 Ultra מצויד בפלטפורמה לניידים Snapdragon 8 מדור 3 ל-Galaxy. ערכת השבבים הזו מותאמת במיוחד למשתמשי Galaxy, והיא כוללת שיפורים משמעותיים ביחידת ה-NPU כדי להציע עיבוד AI יעיל. שלושת הדגמים מסדרת Galaxy S24 מספקים קצבי רענון אדפטיביים של 1-120 Hz שמשפרים את יעילות הביצועים.
המסך בסדרת מכשירי Galaxy S24 מגיע לבהירות שיא של 2,600 ניטים ומציע נראות משופרת בתנאי חוץ הודות לטכנולוגיית Vision Booster. וזכוכית ה-Corning® Gorilla Armor במסך של ה-S24 Ultra מצוידת בשיפורים אופטיים ובוצע בה שינוי ברמה המולקולרית במטרה לשפר את העמידות ב-50% ולהקנות לה חסינות גדולה פי 4 בפני שריטות. הזכוכית מקטינה באופן משמעותי את ההשתקפות בשיעור של עד 75% במגוון רחב של תנאי תאורה, ומבטיחה חוויית צפייה חלקה ונוחה.
למכשירי סדרת Galaxy S24 נוספו שיפורים בעיצוב, הכוללים מסגרות אחידות ודקות שמגדילות את שטחי המסך באותם מפרטי הגודל: מסך בגודל 6.7 אינץ' ב-S24+ ומסך בגודל 6.2 אינץ' ב-S24. ב- S24 Ultra יש מסך שטוח יותר בגודל 6.8 אינץ', שתומך גם בצפייה וגם בפרודוקטיביות משופרות. כמו כן, ה-S24+ תומך עכשיו באותה רמת QHD+ הקיימת ב-S24 Ultra.
דגם ה-S24 Ultra הוא הטלפון הראשון עם מסגרת טיטניום המעניקה לו עמידות ואריכות ימים.
סדרת ה-Galaxy S24 מגיעה בארבעה גוונים טבעיים בהשראת מינרלים מן הטבע: אפור שחור, סגול וצהוב.
ההזמנה המוקדמת של המכשירים אפשרית החל מהיום, והחרה תעניק איתה הטבה של שידרוג נפח זיכרון וכיסוי סיליקון מתנה, ו15% הנחה על סדרת שעוני Galaxy Watch 6 .
מחירי המכשיר המומלצים של היבואנית: דגם S24 Ultra – 5,199-6,699 (לפי נפח זיכרון האחסון), דגם S24+ – 3,549-4,499(לפי נפח זיכרון האחסון) ודגם הבסיס – 3,299 (עם 128 גיגה-בייט זיכרון אחסון)
17/01/24 15:58
7.04% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
השאלה מה יקרה בעתיד מעסיקה את העולם כבר הרבה מאוד שנים, אפשר אפילו לומר שמשחר האנושות. כחלק מזה, בעשורים האחרונים עולה שוב ושוב השאלה: מתי ה-AI תעקוף את המוח האנושי? מתי הבינה שלה תעלה על הבינה שלנו?
המומחים השיבו על השאלה הזאת תשובות שונות לאורך השנים: אחד מהם העריך ב-1965 שזה יקרה עוד במאה ה-20 (ספויילר: לא קרה); הערכה אחרת, מ-1993, גרסה שזה יקרה בין 2005 ל-2030; מומחה נוסף נתן תחזית יותר ממוקדת, שלפיה "נפסיד" ל-AI ביכולות הבינה ב-2021 (שוב ספויילר: לא קרה); תחזיות אחרות העריכו שזה יתרחש ב-2010 (בפעם האחרונה, ספויילר: לא קרה); ויש כאלה ששמו את האצבע על 2040-2050. במחקר אחר, מומחי AI העריכו שבאותו העשור, הבינה המלאכותית תגיע ל-50% מהיכולות של המוח האנושי. התבלבלתם? גם אנחנו.
עמית שוורצנברג, סמנכ"ל טכנולוגיות משותף ב-Microsoft for Start Ups, מעריך שזה יקרה בעוד שנתיים. הוא נתן את ההערכה הזאת בדבריו היום (ד') בכנס Future of AI של Lynx מבית אנשים ומחשבים, שנערך בפני אולם גדוש בתל אביב, ושהנחו אותו בן פלד, מנכ"ל הנכס, ואמיר קרלין.
לדברי שוורצנברג, "ה-AI רושמת עלייה אקספוננציאלית דווקא עכשיו, כי בשנים האחרונות יש קפיצה ביכולות המחשוב ובהבנה של הטכנולוגיה הזאת. בחמש השנים האחרונות רשמנו בה התקדמות שוות ערך לזו שחוק מור השיג ב-26 שנים".
בהקשר זה, הוא תיאר את התפתחות הבינה של מודל AI ממוצע: "ככל שדוחפים אליו יותר מידע, המודל הולך ומחכים, אלא שכשממשיכים עם זה, ובפרט כשמכניסים מידע על עוד ועוד התנהגויות אנושיות, הוא נעשה 'מטומטם' יותר. כשהוא עובר את השלב הזה, הוא הופך לגאון על". צירוף הבינה (או הבינות) של כמות הולכת וגדלה של מודלים גאוני על תעקוף בעתיד הקרוב – כאמור, לדברי שוורצנברג זה יקרה בעוד שנתיים – את זו של האדם הממוצע.
הנתונים מוכיחים: ארגונים מבינים עד כמה ה-AI נחוצה
מתוקף תפקידו כ-CTO משותף ב-Microsoft for Start Ups, שוורצנברג נגע בהרצאתו, ובכן… בסטארט-אפים. "ה-AI היא מהפכה והשאלה היא איך סטארט-אפים מתחברים אליה", אמר. "זאת שאלה קשה, וכן שאלות אחרות, כגון לאן התחום הזה הולך". "מכל מקום" ציין, "חברות סטארט-אפ וארגונים גדולים יותר צריכים להצטרף למהפכה הזאת".
ואמנם, על פי נתונים שהביא שוורצנברג, ארגונים מבינים את זה: 87% מהמנהלים הרלוונטיים חושבים ש-AI היא דבר נחוץ, שיכול להביא לארגון שלהם תועלת תחרותית.
הוא הזכיר את החברה וה-BuzzWord שמיקרוסופט השקיעה בה מעל 10 מיליארד דולר בשנים האחרונות, הלוא היא OpenAI. "סם אלטמן ואנשיו באו למיקרוסופט ב-2019 וביקשו ממנה מיליארד דולר. אז OpenAI הייתה חברה "מוזרה", אבל הענקית מרדמונד הבינה את הפוטנציאל הגלום בה ונענתה לבקשה. כיום כולם מכירים אותה, ומיקרוסופט אוחזת ב-49% ממנה", אמר. אגב, ChatGPT, ה-מוצר של OpenAI, פותח בגיטהאב של מיקרוסופט ורץ על הענן שלה, Azure.
עתיד ה-AI? הווה ה-AI!
"אנחנו לא ב-Future of AI, אלא ב-AI Today", אמר שוורצנברג. כלומר, זה לא עולם שהעתיד עוד לפניו, אלא תחום עכשווי לכל דבר ועניין – וכזה שיוסיף ויתפתח בעתיד. לאן? לדבריו, "העתיד של הבינה המלאכותית הוא מולטי מודאליות. עתיד עם הרבה יותר יישומים שפועלים על בסיס חיישנים, שילוב של טקסט, תמונה, וידיאו וקול, שאנחנו כבר רואים וזה יוסיף להתפתח".
הוא סיפק כמה דוגמאות לכך, כמו "שדרוג" (או קלקול, תלוי את מי שואלים) של ציורים מפורסמים כמו המונה ליזה של ליאונרדו דה וינצ'י ונערה עם עגיל פנינה של יאן ורמיר, ותמונה, שכדי ליצור אותה הוא בקליד בכלי ה-AI בקשה בטקסט, כפי שנראה בתמונה למטה.
הדובי, הסקייטבורד, הרחוב והגשם. צילום: מיקרוסופט
הטרנד החדש של מיקרוסופט: Copilot
שוורצנברג ציין את כלי ה-AI של מיקרוסופט, שהחברה מקדמת מאוד בשנה האחרונה – Copilot, שהיא משפחת כלים שהוא כינה אותם "העתיד של עולם ה-AI". "בנינו מערכות תשתית שפתוחה לכולם, כי המטרה שלנו היא לא לשמור את הטכנולוגיה אצלנו, אלא להוציא אותה החוצה", אמר.
"אבל קודם", הוסיף, "צריך להבין מה אלה מודלים בסיסיים של AI. כל אחד מהם הוא מודל שמאומן על ידי כמות ענקית של דאטה ומאומץ על ידי אפליקציות רבות. המודלים האלה מיוחדים: הם אמנם מאוד יקרים, אבל ניתן להכניס אליהם הרבה מאוד נתונים ולהפיק מזה תועלת". כדי להמחיש זאת, בעוד שב-GPT-3 יש 175 מיליארד פרמטרים (קונפיגורציות שניתן להעריך אותן על ידי הדאטה שמכניסים למודל), ב-GPT-4 יש 100 טריליון (!) פרמטרים. במוח האנושי יש הרבה יותר מזה, אבל, כאמור, ה-AI והפרמטרים שלה בדרך לשם.
המונה ליזה… ותוספת. צילום: מיקרוסופט (ואחד, ליאונרדו דה וינצ'י)
בחזרה ל-Copilot, שוורצנברג אמר כי "זוהי אפליקציה שמשתמשת בבינה מלאכותית מודרנית כדי לסייע בביצוע משימות קוגניטיביות מורכבות". הוא הציג כמה שימושים ב-Copilot: למשל, דרך גיטהאב. הכתיבה של 46% מהקודים החדשים שנכתבים בשירות של מיקרוסופט נעשית בכלי זה, 75% מהמפתחים שעושים זאת מרגישים שביעות רצון מהעבודה שלהם והוא גורם ל-96% מהמשתמשים בו להיות מהירים יותר כשהם מבצעים משימות שחוזרות על עצמן, רפטטיביות.
כלי נוסף הוא Microsoft 365 Copilot, שכולל את התוכנות המיקרוסופטיות הידועות של 365 – וורד, אקסל, פאואר פוינט, אאוטלוק וטימס. כלומר, הוא מאפשר כתיבת מסמכים, עריכת טבלאות אקסל, בניית מצגות, שליחת וקבלת אימיילים, ושיחות וידיאו – כל זה בסיוע בינה מלאכותית.
Copilot של מיקרוסופט. צילום: מיקרוסופט
שוורצנברג הציג כאן שלושה שימושים, שלדבריו משפרים את חוויית המשתמש: "Beside – צירוף של Copilots על מנת לסייע לפיתוח האפליקציות הארגוניות, Inside – יצירת אפליקציות עם בינה מלאכותית כמרכז החוויה, ו-Outside – סוכנים שמסייעים לתזמר (Orchestrate) לאורכם ולרוחבם של יישומים ומשימות". כמו כן, הוא הזכיר בקצרה את Copilot in Windows – "עוזר חכם ומונע על ידי בינה מלאכותית, שסורק את הרשת על מנת לתת למשתמש את התשובות ל-מה שהוא מבקש, ובכך חוסך לו זמן ומאפשר לו להתמקד במשימות שלו", את Copilot Stack, את מוצר האבטחה Security Copilot ואת Azure AI Studio.
17/01/24 12:07
5.63% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
"מהפכת ה-AI שמחלחלת במהירות בשנים האחרונות, נכנסה לחיינו בסערה מוגברת לפני כשנה והיא לא הולכת להיעלם. להיפך, אני מאמין שאחד הדברים שנראה יותר ב- 2024 הוא כיצד ה-AI עולה מדרגה בעולמות הה-AI היוצרת, ואין לי ספק שבקבוצת רדי (Ready Group) יהיה זינוק בביצוע פרויקטים מעניינים מאוד בתחום זה בשנה הקרובה", דברים אלו אומר יאיר רגב, מומחה AI וסמנכ"ל טכנולוגיות בקבוצת רדי, לקראת ועידת הפיסגה של ענף ה-IT הנערכת על ידי אנשים ומחשבים.
לדברי רגב, "ההשתלבות של ה-GenAI בתעשיות שונות וההתרחבות למגזרים נוספים, כמו אמנות, מוזיקה, משחקים וכו' תדגים את הפוטנציאל הרבגוני שלה. השתלבות זו תגרום ליכולות יצירתיות מתוחכמות ומגוונות יותר תוך טשטוש הקווים בין תוכן אנושי לתוכן שנוצר על ידי בינה מלאכותית. אני מאמין שנראה יותר פרסונליזציה בעולמות ה- GenAI, מאחר שהמשתמש רק נעשה יותר מתוחכם וידרוש תכנים ומוצרים שהוא מעדיף והמותאמים לו אישית. זה גם ייתן דחיפה רצינית ודגש שיושם על חוויית משתמש גבוהה יותר. ההתקדמות וההשפעה של ה-GenAI בשנת 2024 יתמקדו ביכולתה לאזן בין יצירתיות ופרסונליזציה ויציגו הזדמנויות וגם אתגרים לחדשנות ולשימוש יותר מותאם אישית. לאור שילוב מודלי AI ביותר ויותר אפליקציות ומערכות, אנו מבחינים באופן ברור את הביקוש למומחים בתחום ה-AI ו-הML.
פיתוחים מורכבים בחומרה ותוכנה
קבוצת רדי (לשעבר Rachip) מתמחה ב-R&D 360 ומעניקה מעטפת מלאה לפיתוח שבבים, תוכנה וחומרה מקצה לקצה, תוך מתן מענה מותאם לקוח בשוק ההיי-טק המקומי והבינלאומי באמצעות מיטב מומחי החברה. הקבוצה נוסדה ב-2007 ומעסיקה כ-170 מומחים בפריסה ארצית ובעבודה היברידית. החברה משלבת אג'נדה חברתית של קידום והעסקת נשים חרדיות.
לדברי רגב, "קבוצת רדי מתמחה בפיתוחים מורכבים בתחומי השבבים מהגדרה ועד למוצר, מערכות משובצות, אינטרנט ומובייל, אפליקציות ומערכות ארגוניות, בדיקות ואוטומציה בכל תחומי התעשיות, תוך שילוב כלי פיתוח ובדיקות מתקדמים ובכלל זה יכולות ייחודיות עם כלי AI".
"את ההוכחה למובילות שלנו בתחום ה-AI", מוסיף רגב, "קיבלנו כאשר לפני מספר חודשים רשות החדשנות בחרה ברדי לבצע קורסי הכשרה לתפקידי AI, מדעני נתונים ופיתוח בינה מלאכותית. התוכנית של רדי נבחרה לאחת מ-20 התוכניות המובילות מבין עשרות שהוגשו לרשות החדשנות", מציין רגב בגאווה. "בקרוב נפתח את הקורס הראשון. המשתתפים שיתקבלו לתוכנית יוכשרו בפיתוחי בינה מלאכותית והטמעתם, בעיבוד תמונה ווידיאו, בעיבוד שפה טבעית, בעיבוד שמע, בעיבוד של נתונים סנסוריים ובינה מלאכותית יוצרת ועוד – מסלול שימצב אותם בקדמת הטכנולוגיה להובלה בתחום מבוקש כמו AI".
כיצד עוברים עליכם החודשים האחרונים? "אנו מנסים, כמו כולם בישראל, להתמודד עם התחושות של העובדים בעקבות האירועים והמצב שנכפה עלינו. אנו פועלים לעשות ככל האפשר על מנת לדאוג למורל ולחוסן של העובדים ומשתדלים לתרום ולסייע לחיילים ומפונים וגם לפעול לעידוד העובדים שלנו בתקופה לא פשוטה כזו. בהיבט של העבודה בחברה, אנו מסייעים לחברות טכנולוגיות וביטחוניות, אשר עובדיהם גויסו למילואים, שחסרים להם עובדים או שזקוקים להגביר את קצב פיתוח הפתרונות. גופים אלו מעבירים את פעילות הפיתוח בתחום החומרה והתוכנה אלינו בהיקף ולתקופה הנדרשת להם. קבוצת רדי החלה את דרכה במתן פתרונות בעולם החומרה בכלל ובתחום הצ'יפים בפרט, תחומים הנדרשים כיום לתגבורת של עובדים, בעיקר כאשר מדובר במגזר הביטחוני".
17/01/24 14:50
5.63% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
"למרות התקופה המורכבת בשנה האחרונה למגזר ההיי-טק הישראלי, ותחת גיוס למילואים של אלפי עובדים שנלחמים בעזה, שמרו חברות הטכנולוגיה הישראליות על המשכיות עסקית וסיפקו את הסחורה. בפתיחת 2024, האקוסיסטם הטכנולוגי הישראלי מתמודד עם אתגרים משמעותיים, אבל כולנו מלאי אופטימיות שרוח היזמות והחדשנות, השותפות הגלובלית והחוסן המוכח של המערכת ינווטו אותה לקראת חזרה למסלול צמיחה". כך אמר פרופ' משה צבירן, ראש מכון הורביץ לניהול אסטרטגי בפקולטה לניהול ע"ש קולר וראש מערך היזמות והחדשנות באוניברסיטת תל אביב, בדברי הפתיחה בכנס המהלך האסטרטגי בנושא "ההיי-טק אחרי המלחמה", שנערך על ידי המכון באוניברסיטת תל אביב, בהשתתפות 300 איש. חיים הורביץ, שעל שמו נקרא המכון, נכח בכנס,
לדברי יאיר סרוסי, יו"ר מכון הורביץ לניהול אסטרטגי בפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב, "העולם כבר מתארגן לחזרת העסקאות בשוק הטכנולוגי על רקע ירידת הריבית הצפויה. ב-2024 נראה שוק הנפקות טכנולוגיה, רכישות ומיזוגים בעולם. התופעה הזאת תסייע להחזיר את התנופה גם למגרש הישראלי, שיצטרך הסברים טובים להתמודדות עם הסיכון הביטחוני. המדינה צריכה לשמור על מרכזי הפיתוח של החברות הבינלאומיות שיישארו כאן, ולעודד משקיעי סיד לבניית חברות חדשות. צפויה לנו עבודה קשה לשמור על קטר ההיי-טק הישראלי".
לדברי פרופ' ליאו ליידרמן , מביה"ס לכלכלה ע"ש ברגלס, הפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב והיועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים, אשר הנחה את הפאנל,
"אנו מתמודדים עם אתגר לאומי נוכח הסבל, הצער והשלכות המלחמה על ההיי-טק והכלכלה הישראלית. לצד זאת ההערכה היא, שביום שאחרי ייווצרו הזדמנויות חדשות. המגזר העסקי יהיה 'שם' על מנת למנף הזדמנויות אלה. אחד מהתחומים עם אפסייד גדול הוא ההיי-טק. אנו כבר רואים התעוררות בפעילות בענף מרכזי זה עבור המשק. בפרט החיבור בין צרכים ביטחוניים חדשים של ישראל, והתעשיות והיוזמות הטכנולוגיות יועילו מאוד לשיקום המשק ולחיזוק הביטחון."
לדברי יפעת אורון, שותפה ומנכ"לית בלקסטון ישראל, "חוזקות ההיי-טק הישראלי נשארו בעינן. החוסן המדובר מזה שנים לגבי היזמים הישראלים בא לידי ביטוי ביתר שאת בתקופה הנוכחית. למרות המצב בישראל, החזרה לקצבי השקעות גוברים ועולים בחברות טכנולוגיה על ידי קרנות בעולם".
גם דב מורן, שותף מנהל בקרן Grove Ventures, הביע אופטימיות, ואמר, כי "המסר המרכזי שלי לקהל שיגיע בשנה זו הוא, שכוחנו בשרידותנו. הדי-אן-איי של ההייטק הישראלי, היזמי והחדשני – בסופו של דבר ינצח".
דן אמיגה, שותף-מייסד ו-CTO באיילנד, סיפר, כי "מבחינה עסקית, היכולת של התעשייה, ובפרט של ענף ההיי-טק, להתאים למצב החדש שנוצר, היא ייחודית, וזו זכות ששמורה רק לישראלים. הלקוחות והשותפים שלנו בארה"ב עברו מהר מאוד ממצב שבו הם דואגים אם נצליח לספק את המוצר למצב שבו הם מתפעלים מהביצועים שלנו, למרות המצב, ורוצים איתנו שותפות ארוכת טווח".
יודפת הראל בוכריס, מנהלת בלומברג קפיטל ישראל, ציינה, כי ״התקופה הנוכחית היא תקופה מאתגרת לאקוסיסטם הטכנולוגי הישראלי. עם זאת, תעשיית ההיי-טק תמשיך, והיא עדיין ממשיכה, להוביל את הכלכלה הישראלית. להערכתי, לאחר המלחמה נמצא יזמים ויזמיות טובים יותר וחברות חזקות בהרבה".
מרים שטילמן, שותפה בטל ונצ'רס, אמרה, כי "אנחנו רואים סטארט-אפים רבים שמוצאים שימושים דואליים לטכנולוגיות קיימות, בעיקר בעולמות הדיפטק, ובצד סיוע להגנה על המדינה, ממשיכים ומעבים את הפיתוח של המוצרים המקוריים. הדבר מאפשר הכנסות לחברה בצורה של מענקים לא מדללים, או הזמנות רכש מתעשיות ביטחוניות, אשר מעניקות לחברה מרווח נשימה מיידי, ובעתיד אף עשויות לפתח אותה לתחומים ושווקים חדשים".
מימין: פרופ משה צבירן, חיים הורביץ וד"ר רוית כהן מיתר. צילום: חן גלילי
17/01/24 15:45
5.63% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
AMD כבר החלה לייצר בפועל את מעבדי הדור הבא שלה. זה אומר שהם יגיעו לשוק בפועל בחודשים הקרובים. מעבדי ה-Ryzen החדשים, ששם הקוד שלהם הוא Granite Ridge, מבוססים על ארכיטקטורת הליבות החדשה של החברה Zen 5.
אין יותר מדי פרטים בינתיים על המעבדים החדשים, אבל אחד הדברים החשובים שכן דווחו הוא צפי לגידול במספר הפעולות המבוצעות בכל מחזור שעון, בכל ליבה, בכ-10% עד 15%. בנוסף ההערכה היא שבדור הנוכחי תציע AMD מעבדים גם עם 16 ליבות שתומכות בעבודה בריבוי נימים, כלומר עד 32 ליבות לוגיות. בדיווחים אחרים נטען שהחברה אפילו מתכוננת להוריד במידת מה את מהירות הליבות, בגלל הגידול במספר שלהן.
הליבות החדשות ישתמשו בתושבת AM5 ובלוחות אם עם ערכת שבבים מסדרת 600 של AMD, בדומה למעבדי Ryzen 8000 G שהוכרזו באופן רשמי במהלך תערוכת CES 2024. בנוסף, כמו מעבדים אלו, מעבדי ה-Granite Ridge יגיעו עם שבב בינה מלאכותית ייעודי כחלק מהמעבד הכללי, וכן עם ליבה גרפית מתקדמת מהדור החדש Radeon RDNA3. עם זאת המעבדים שזה עתה הוכרזו עדיין מבוססים על ליבות Zen 4.
17/01/24 17:42
5.63% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
חוקרי אבטחה מצאו שתי נקודות תורפה, שעלולות לאפשר להאקרים יכולות של מתקפות מרחוק. החולשות – בנות שנה ושנתיים – ניתנות לניצול, והן קיימות ביותר מ-100 אלף פיירוולים של סוניקוול; כך לפי חוקרי בישופ פוקס.
לפי חברת האבטחה ההתקפית, "רוב הארגונים שבהם יש את זוג נקודות התורפה הניתנות לניצול דרך האינטרנט התעלמו מההתרעה עליהן, ולא עדכנו ולא הטליאו את טלאי האבטחה".
החוקרים דיווחו כי ביותר מ-178 אלף תקני פיירוול מהדור הבא (NGFW) של סוניקוול לא בוצעו עדכונים נגד שתי חולשות אלה, שנמצאו כבר ב-2022 וב-2023.
מה עושות החולשות?
החולשות שהתגלו עלולות להשפיע על מכשירים מהסדרות 6 ו-7 של סוניקוול. לפי חוקרי בישופ פוקס, "הן מאפשרות ליזום ולבצע מתקפות מניעת שירות תוך שימוש ביכולות הפעלה שלהן מרחוק". לדבריהם, 76% מהתקני האבטחה הללו הם בעלי ממשקי ניהול שחשופים לאינטרנט: ל-178,637 מכשירים מתוך 233,984 יש לפחות אחת משתי החולשות. "ההשפעה של מתקפה נרחבת עלולה להיות חמורה", כתבו החוקרים. החולשות תויגו במדד חומרת הפגיעויות כ-CVE-2022-22274 ו-CVE-2023-0656.
סוניקוול מסרה בתגובה כי "החברה פועלת בהתמדה כדי לעודד שותפים ולקוחות לשדרג את קושחת המכשיר שלה. פנינו אליהם באופן יזום במהלך השנה האחרונה, כדי להבטיח אימוץ מרבי של התיקונים הרלוונטיים… בחנו מקרים רלוונטיים ולא ראינו ניצול פעיל של ההתקנים שעלולים להיות מושפעים". מהחברה נמסר בנוסף שעדכון קושחה אוטומטי נכלל בגרסה 7.1.1 של מערכת ההפעלה "כדי להגן מפני פרצות קריטיות בעתיד".
"ההאקרים מנצלים במהירות ובהיקפים גדולים את הפגיעויות ב-VPN של איבנטי"
ביום א' השבוע פרסמנו כי האקרים תקפו פגיעויות בספקית מערכת לניהול פגיעויות: התוקפים, כנראה סינים, פגעו ב-VPN של איבנטי, בשתי נוזקות יום אפס. הפגיעויות הן בדרגת חומרה גבוהה, וטרם יצא טלאי תיקון. איבנטי חשפה כי הניצול של צמד נקודות התורפה לרעה משפיע על ה-Connect Secure VPN שלה.
בחודש שעבר גילו חוקרי וולקסיטי שניתן לנצל את הפגיעויות הללו כדי לאפשר שליטה מרחוק במכשירים של ספקית האבטחה. אתמול (ג') הוסיפו החוקרים עדכון על החשיפה הראשונית שלהם, שלפיו "כמה שחקני איום, מכל העולם, מנצלים באופן נרחב את הפגיעויות". איבנטי, בהודעה נפרדת, אישרה את ממצאי חברת המחקר ואמרה שהממצאים שלה לגבי המתקפות נגד הלקוחות שלה – תואמים את אלה של וולקסיטי.
כשאיבנטי פרסמה אמצעים להפחתת הפגיעות, היא הודיעה שהטלאות לתיקון החולשות תהיינה זמינות רק בשבוע הבא, של ה-22 בינואר, ושהאספקה של ההטלאות תימשך עד אמצע פברואר. אז החברה מסרה שידוע לה על יותר מ-10 לקוחות ארגוניים שהושפעו מהפגיעויות. אתמול היא הפצירה, שוב, בלקוחות להזדרז ולהטמיע את העדכונים שיפחיתו את החשש מפגיעה, "כדי למנוע משחקני האיום לממש מתקפות רחבות היקף". היא הוסיפה כי "ראינו גידול חד בהיקפו וניצול נרחב של החולשות, כמו גם ביצוע סריקות רבות לאיתור שלהן – הן מצד ספקיות אבטחה והן בקרב האקרים מרחבי העולם". אלא שבניגוד לדברי איבנטי, לפי החוקרים שחשפו את החולשות, יותר מ-1,700 התקנים שלה כבר נוצלו על ידי ההאקרים, או נפרצו.
לפי החוקרים, "ישנן עדויות לניצול המוני של החולשות. הניצול נעשה כלפי קורבנות ארגוניים שמבוזרים ברחבי העולם, והם בכל הגדלים – החל מעסקים קטנים ועד לכמה מהארגונים הגדולים בעולם, כולל חברות פורצ'ן 500 רבות במגוון ענפי תעשייה".
איבנטי רכשה את הטכנולוגיה שמאחורי Connect Secure VPN שלה כשקנתה את Pulse Secure ב-2020. יש לה יותר מ-40 אלף לקוחות ארגוניים, בהם 78 מחברות פורצ'ן 100.
פגיעות מעקף האימות (CVE-2023-46805) זכתה לציון חומרה של 8.2 ואילו פגיעות הזרקת הפקודה (CVE-2024-21887) זכתה לציון חומרה של 9.1. על פי איבנטי, "הפגיעויות משפיעות על כל הגרסאות הנתמכות של Connect Secure".
חוקרי וולקסיטי ייחסו את ההתקפות נגד לקוחות Connect Secure לשחקן איום שפועל בחסות מדינת לאום, בשם UTA0178. ההערכות בקרב מומחי אבטחה הן שמדובר בקבוצת האקרים שפועלת בגיבוי הממשל הסיני.
מחקר שערכה החברה המותקפת לפני כשנה העלה כי קבוצות האקרים מנצלות פגיעויות בארגונים שטרם עדכנו את המערכות שלהם, גם לביצוע של מתקפות כופרה.
חוקרי מנדיאנט מבית גוגל קלאוד אישרו בשבוע שעבר את ממצאי וולקסיטי, שלפיהם הניצול של החולשות החל בדצמבר האחרון וכי "קבוצת איום כבר עשתה בהן שימוש".
17/01/24 18:39
5.63% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
"80% מהארגונים הולכים ליישם AI השנה – כך עולה מסקר שערכנו. ואני שואל: לאיזו טכנולוגיה נוספת יש אחוזי אימוץ צפויים כאלה?", כך אמר טל שחר, המוביל העולמי של תחומי הדאטה וה-AI במעבדת המומחים של יבמ, תוך שהוא פותח את דבריו בשאלה רטורית.
שחר דיבר היום (ד') בכנס Future of AI של Lynx מבית אנשים ומחשבים, שנערך בפני אולם גדוש בבורסה בתל אביב. המנחים היו בן פלד, מנכ"ל הכנס, ואמיר קרלין.
לדברי שחר, "ההפנמה של ארגונים את עולמות ה-AI ו-GenAI ואת היתרונות שלהם היא מטורפת. השאלה היא: האם 2024 היא שנת ההתפכחות? כלומר, לא רק לפתח, לא רק ליצור את ההבטחה, אלא גם לעשות דברים אמיתיים, שעובדים? האקסיומה היא שיש ב-AI הבטחה, אבל השאלה היא: האם אפשר ליצור ממנה ערך ארגוני? התשובה לכך היא: בהחלט כן!".
דוגמה מתחום משאבי האנוש
שחר נתן, להוכחת הדברים שלו, דוגמה מתחום משאבי האנוש: "יש אין סוף מערכות לתחום הזה. במקום זאת, ה-AI יכולה לסייע למגייסים ולמנהלי משאבי האנוש ליצור משרה במערכת אחת, וזה כבר קורה אצלנו, ביבמ. למשל, משרת אנליסט – המערכת יכולה לשאול את המגייסים או מנהלי משאבי האנוש האם הכוונה היא לאנליסט פיננסי או לאנליסט שוק. בהתאם לתשובה, הבינה המלאכותית יוצרת את תיאור המשרה, עם אפשרות לאיש.אשת משאבי האנוש לתקן אותה. היא יכולה גם לפרסם את המשרה, למשל בלינקדאין. ומה אם מערכת הבינה המלאכותית לא יודעת לעשות משהו? היא יודעת ללמד את עצמה. בנוסף, ה-AI יודעת לענות על שאלות של מועמדים ומועמדות, ולקבוע ראיונות עבודה. זה יוצר חיסכון אדיר של זמן, יעילות וחוויה אחרת למגייס.ת ולמועמד.ת".
"הבינה המלאכותית לא תחליף עובדים, אבל עובדים עם כישורי AI יחליפו עובדים שלא יהיו להם את היכולות האלה. ה-AI הולכת להיכנס לכל תפקיד, מקצוע ותעשייה", קבע שחר.
עליית הפלטפורמות
שחר מנה חמישה טרנדים בעולמות ה-AI שלדבריו ישפיעו על ארגונים בשנה הקרובה. "טרנד אחד הוא עליית הפלטפורמות", אמר. "ב-2023 היו בעיקר פיילוטים וניסויים על מערכות הבינה המלאכותית, ו-2024 תהיה השנה שבה הניסויים האלה יתחילו לקבל ביטוי 'על רטוב'". הוא ציין בהקשר זה כי "יש הבדל בין שאילתה שמשתמש פרטי מציג לצ'טבוט לבין שימוש ארגוני בטכנולוגיה הזו. בארגון, זה מתחיל בשאלות כגון: איפה הדאטה נמצאת? איך מעבירים את הדאטה לתוך המודל? היכן שומרים את הנתונים? איך מעדכנים אותם? וכיצד מוודאים שהמודל עושה את מה שהמשתמש רוצה?".
ליבמ, ציין, יש פתרונות לכך, בדמות WatsonX, שם ניתן לשמור את הדאטה, ו-WatsonX of AI, שהוא הסטודיו, שבו ניתן לנסות את המודלים ולאמן אותם.
"החלק האחרון של הטרנד הזה הוא המשילות", אמר שחר. "צריך לוודא שכלי ה-AI לא יענה תשובות לא נכונות (מה שקרה הרבה עם כלי ה-GenAI בהתחלה, ועדיין קורה, אם כי פחות – י"ה). ארגון לא יכול להרשות לעצמו שיום אחד המשתמש בכלי ה-AI שלו יקבל תשובה נכונה ולמחרת לא, משום שהמודל השתנה".
"ה-AI שלנו, ביבמ, רץ על Open Shift של רד האט, שאותה רכשנו", ציין. "זה מאפשר עבודה בענן, איזה שבוחרים, או באון-פרמיס. יבמ היא החברה היחידה שמציעה פתרון כזה און-פרמיס".
"יש לנו גם מחשב על לאימון – מחשב ציבורי שנקרא Vela. הוא מציע איכות גבוהה מאוד ודיוק גבוה מאוד של אימון", הוסיף שחר.
מודלים קטנים
"הטרנד השני הוא מודלים קטנים", ציין. "יש את ה-LLM (ר"ת Large Language Model – מודל שפה גדולה), שהוא מודל אחד ששולט על הכול. אלא שמודל אחד לא ישלוט על הכול. לכן, העולם הולך למודלים קטנים, והם מאפשרים יותר פרמטרים, עד 20 מיליארד. מודלים קטנים הם הרבה יותר יעילים, מצריכים פחות כוח מחשוב והרבה יותר זולים. כמו כן, הם הרבה יותר בטוחים, כי יש בהם הרבה פחות דאטה, אפשרות לדעת מה נכנס פנימה ויכולת לשלוט טוב יותר. בסוף, ניתן ליצור מהם יותר ערך ארגוני. קל לאין שיעור לכוון מודל של שני מיליארד פרמטרים משל 175 מיליארד".
קהילה ופתיחות
"כדאי להמר על הקהילה ולהיות פתוחים לרעיונות ותובנות", הוסיף שחר. "יבמ נמצאת בשותפות עם Hugging Face, שהיא הגיטהאב של עולם המודלים. זה חשוב כי במקרה הזה, קהילה עושה את הדברים יותר טוב מהיחיד. העולם הולך לכיוון של קהילות, ולכן חברנו ל-Hugging Face".
"כדי לסבר את האוזן", אמר, "למטא יש שני מודלים, לגוגל יש חמישה ול-Hugging Face יש 450 אלף מודלים. גם אם 90% מהמודלים האלה הם 'זבל', עדיין, עשרות אלפים מהם טובים".
מודלים אמינים ומשילות AI
לדבריו, "אם המודל של הארגון לא אמין ולא בטוח, לא ירצו לעבוד אתו. יש פעילות שוקקת בעולם ה-AI סביב הנושא הזה – הוגשו בשנה האחרונה תביעות, הועלו שאלות של זכויות יוצרים ויש רגולציות רבות שכבר נחקקו, או שנמצאות בקנה. הרגולציה הכי מחמירה בנושא ה-AI היא זו האירופית, שמענישה על כל הפרה בקנס של 35 מיליון יורו או 7% מהמחזור – הגבוה מביניהם. ישראל כנראה תאמץ אותה, באדפטציה מקומית. רגולציה בולטת נוספת היא צו הבינה המלאכותית הנשיאותי של נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, וגם בעוד מדינות, כמו ברזיל ובריטניה, יש אסדרה של התחום. זה אומר שהפתרונות שהארגון בונה על גבי AI צריכים להתאים לרגולציות. אנחנו מפרסמים אילו אלגוריתמים הרצנו במודל שלנו, יש בו שקיפות מלאה והתאמה לרגולציות".
סוכני AI ועוזרי AI
שחר ציין כי "כדי להשיא ערך מהמודל, לגרום לו לבצע משימה, יש צורך בסוכני ה-AI. ארגונים צריכים לשאול את עצמם האם מודל ה-AI שלהם יוצרים ערך תחרותי, האם הוא אמין ואיך הם יכולים להרחיב את הבינה המלאכותית לשימושים ארגוניים שונים".