זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:09 | 17:20 |
תל אביב | 16:23 | 17:21 |
חיפה | 16:13 | 17:20 |
באר שבע | 16:27 | 17:23 |
הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
25/01/24 14:57
11.34% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
12 טרה-בייט של נתונים ו-26 מיליארד רשומות נקצרו משלל פלטפורמות ואתרים פופולריים באינטרנט – כך פורסם אמש (ד'). הדליפה כוללת נתוני משתמשים מלינקדאין, X (לשעבר טוויטר), וואיבו וטנסנט הסיניות, ופלטפורמות נוספות. זו נחשבת לפריצה הגדולה ביותר שנחשפה אי פעם, והיא זכתה לכינוי MOAB – Mother of all breaches (אם כל דליפות המידע).
ההדלפה היא אוסף של בעיות אבטחה קיימות, שנאספו יחד, על מה שהחוקרים אומרים שהוא "אתר לא מאובטח". אמנם, יש סבירות גבוהה שחלק מהמידע עבר שכפולים, אבל הדאטה שדלפה מכילה הרבה מידע מסווג בחלקו: רוב הנתונים שנחשפו הם רגישים, ולכן – בעלי ערך עבור שחקנים האיום.
כמה רשומות דלפו – ומאיפה?
WeChat, אפליקציית הדגל של טנסנט, חוותה את הדליפה החמורה ביותר: 1.5 מיליארד רשומות שנחשפו, ולאחריה האפליקציה של וואיבו, עם 504 מיליון רשומות. מ-X דלפו 281 מיליון רשומות, מלינקדאין – 251 מיליון, ומדיזר – 258 מיליון. עוד במאגרים שדלפו: מ-מיי ספייס – 360 מיליון רשומות, מ-AdultFriendFinder דלפו 220 מיליון, מאדובי – 153 מיליון, מדרופבוקס – 69 מיליון, ומטלגרם – 41 מיליון רשומות.
מתקפת הסייבר הופעלה גם כלפי משרדי ממשלה מארצות הברית, גרמניה, ברזיל, טורקיה והפיליפינים.
מה אומרים החוקרים?
את הדליפה העצומה חשפו חוקרים מ-Security Discovery ומ-CyberNews. לדבריהם, "אם אנשים משתמשים באותן סיסמאות הן עבור חשבון הנטפליקס והן עבור חשבון הג'ימייל שלהם, התוקפים יכולים לנצל זאת ולהשתמש כדי לחלץ נתונים גם מחשבונות אחרים, רגישים יותר". החוקרים הוסיפו כי "משתמשים שהנתונים שלהם נכללו בפריצת הענק עלולים להפוך לקורבנות של מתקפות דיוג-חנית (Spear-phishing), או לקבל הרבה יותר משלוחי דואר זבל".
אחד החוקרים, בוב דיאצ'נקו, אמר כי "מצאתי, עם החוקרים האחרים, מיליארדי נתונים חשופים במקומות פתוחים ברשת, ובאתרים שספק אם בעליהם יזוהו אי פעם".
המאגר מכיל נתונים חדשים "בסבירות גבוהה מאוד"
"אם כל הפריצות" כוללת 26 מיליארד רשומות ביותר מ-3,800 תיקיות, כאשר כל תיקיה מתאימה לפרצת נתונים נפרדת. על אף שאין משמעות הדבר שכל הנתונים שנחשפו לא פורסמו בעבר, הרי החוקרים מעריכים כי "בשל ההיקף של מיליארדי רשומות חדשות, יש להניח בסבירות גבוהה מאוד, כי המאגר מכיל מידע שלא נראה קודם לכן".
"מערך הנתונים שהודלף הוא מסוכן ביותר", כתבו החוקרים, "כי גורמי איומים עלולים למנף את הנתונים המצטברים למגוון רחב של מתקפות – גניבת זהות, מתקפות פישינג מתוחכמות, מתקפות סייבר ממוקדות והשגת גישה לא מורשית לחשבונות אישיים ורגישים".
חוקרי ESET ציינו כי "אף פעם לא צריך להקל בראש במה שפושעי הסייבר יכולים להשיג, אפילו אם המידע מוגבל. קורבנות צריכים להיות מודעים להשלכות של סיסמאות שנגנבות ובהתאם, לחזק ולעדכן את האבטחה שלהם. זה כולל שינוי סיסמאות, להיות ערניים לאימיילים של ניסיונות פישינג לאחר הדליפה, ולוודא שכל החשבונות, בין אם הם נפגעו או לא, מאובטחים באימות דו שלבי".
הם הוסיפו ש-"יש גם את הסיכון הקיים במערכות המשתמשות בפלטפורמות משותפות והנמצאות תחת סכנת תקיפות קיצוניות, במיוחד לאחר דליפות מידע. עדכונים מהווים כלי מרכזי בהגנה על רשתות, אך כאשר מתגלה פרצת אבטחה, יש מרוץ לתקן אותה לפני שהנתונים ייחשפו. בנוסף, ישנה האפשרות שתוקפים ימקדו מערכת וישהו בה בסתר, תוך מעקב אחר הפעילות ובחירה בזמן המתאים לפלישה".
25/01/24 18:33
7.22% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
"ארגונים מתמודדים מול שלל אתגרים, ואחד מהם מעכב את הזרקת החדשנות לארגון: המורכבות של מערכות ה-IT והעבודה בתצורת 'איים נפרדים' – ולא באופן אחוד ומוכלל. מצב זה לא רק שמעכב חדשנות, אלא גם מוסיף עלויות, דורש התמחויות שונות ויוצר חשיפה לאיומי סייבר. העובדה שחלק מהמערכות של הארגון נמצא בדאטה סנטר המקומי וחלקן בעננים הציבוריים מקשה עליו לפעול בכמה שדות: להציע חדשנות, לממש פרויקטי IT ביעילות ובמהירות, לפעול למניעת איומי סייבר, ולחדש מערכות ואפליקציות בטרם העברתן לענן", כך אמר שלומי אביב, מנכ"ל VMware ישראל מבית ברודקום.
אביב דיבר בכנס שערכו היום (ה') VMware ובינת תקשורת מחשבים באולם East תל אביב, בהשתתפות יותר מ-100 נציגי לקוחות של שתי החברות. כותרת האירוע הייתה "משנים את כללי המשחק – לטובתכם".
לדברי אביב, "אנחנו מציעים ללקוחות יצירת חדשנות באופן מהיר יותר, עם היצע פשוט יותר", "ברודקום", ציין, "רכשה עשרות חברות בשני העשורים האחרונים, כולל 11 חברות בישראל. ב-2018 היא קנתה את CA תמורת כ-19 מיליארד דולר וב-2019 – את חטיבת האבטחה לעסקים של סימנטק תמורת 10.7 מיליארד. עם הרכישה של VMware, ברודקום יצרה תחתיה ספקית תוכנה שהחיבור של סך חלקיה מציע פתרון כולל וגדול יותר מסכום חלקיו. הרכישה מביאה לאיחוד של שתי ענקיות טכנולוגיה, ממוקדות בחדשנות".
"בנוסף", אמר אביב, "ברודקום משקיעה מיליארדים רבים בחדשנות – אם במו"פ פנימי ואם באמצעות שיתופי פעולה, בין השאר עם אנבידיה ואינטל. מתוך כלל ההשקעה במו"פ המתוכננת השנה – סכום שעומד על יותר מחמישה מיליארד דולר, שני מיליארד יוקצו ל-VMware. זה יאפשר לנו לספק לארגונים תשתית טכנולוגית מובילה, ויאפשר להם לאמץ סביבות ענן לסוגיהן: פרטי, היברידי וסביבות מרובות עננים".
הוא ציין ש-"בשנתיים האחרונות עסקנו בפישוט ההיצע שלנו כדי לשרת טוב יותר את הלקוחות, עם חדשנות מתמשכת, זמן קצר יותר להשגת ערך והמשך השקעות. באחרונה הכרזנו על פישוט של סל המוצרים שלנו, כדי שהלקוחות ישיגו ערך רב יותר עבור ההשקעות שלהם – עם הפתרונות שלנו. זאת, לאחר שלקוחות ושותפים נתנו לנו משובים וציינו שההצעות והיציאה לשוק שלנו מורכבות מדי. כך, השלמנו באחרונה את המעבר לרישיונות (Subscription) וסיימנו את מכירת הרישיונות התמידיים (Perpetual). לצד תוכניות שונות לרכישת מנוי (SPP), אנחנו מציעים אפשרות של רישוי בדמות 'הביאו בעצמכם', שמספקת ניוד של הרישוי שלנו גם לנקודות קצה בעננים הציבוריים".
שתי ההצעות העיקריות של VMware לארגונים
אביב ציין כי "אנחנו מציעים לארגונים שתי הצעות עיקריות: האחת היא VMware Cloud Foundation – פתרון הדגל שלנו בענן היברידי עבור ארגונים, להפעלת יישומים קריטיים ומודרניים בצורה מאובטחת, גמישה וחסכונית. ההצעה השנייה היא פתרון VMware vSphere Foundation בצורתו החדשה, שמספק פלטפורמה פשוטה יותר לטיפול בעומסי עבודה עבור לקוחות בינוניים עד קטנים. הפתרון משלב את vSphere עם ניהול התפעול החכם שלנו, ומספק ביצועים, זמינות ויעילות טובים יותר, וכן נראות ותובנות טובות יותר". הוא הוסיף כי "לשני הפתרונות יהיה היצע תוספות מתקדמות אפשריות, לרבות אחסון, אוטומציות, מניעת כופרות, התאוששות מאסון, שירותים אפליקטיביים על גבי K8s ואבטחת מידע. בעתיד נוסיף הצעות מתקדמות, ובכלל זה שירותי בינה מלאכותית".
לדבריו, "השינויים שערכנו טובים גם לשותפינו העסקיים: התעשייה כבר אימצה באופן נרחב את שיטת המנויים ואת ה-SaaS (תוכנה כשירות), ושותפים רבים באקו-סיסטם שלנו כבר פיתחו שיטות מצליחות לתחום זה. מודלים של מנוי ו-SaaS מספקים לשותפים הזדמנות לפעול מול הלקוחות הארגוניים בצורה אסטרטגית יותר, ולספק שירותים בעלי ערך גבוה יותר – אלה הם שמניעים את הצלחת הלקוח".
"הפישוט שערכנו ומודל המנוי יאפשרו את הצלחת הלקוחות והשותפים שלנו, עם אספקת החדשנות, הפשטות והגמישות שהם נדרשים להן, בזמן שהם מבצעים את הטרנספורמציות הטכנולוגיות שלהם, כדי לייצר יתרונות עסקיים. נמשיך לשרת את כלל הלקוחות בישראל, בכל מגזר ובכל גודל, ונסייע לצמצום ההוצאות התפעוליות שלהם בצורה הוגנת ומבוקרת", סיכם אביב.
25/01/24 09:12
6.19% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
"מודרניזציה של מערכות IT היא מחויבת המציאות ולא רק בשל המעבר לענן. בסופו של יום, כלל הארגונים יערכו חידוש למערכות שלהם, כי אין להם ברירה: לא נכון לתחזק ברזלים – ויש גם היבטי כסף, תפעול תקלות ותהליכים שהם גוזלי זמן", כך אמר איתמר קורנפלד, מנמ"ר עיריית ירושלים.
קורנפלד השתתף ברב-שיח שנושאו "מודרניזציה של מערכות ותשתיות IT כחלק מהמסע לענן". הרב-שיח, ביוזמת אנשים ומחשבים נערך השבוע (ב') והנחה אותו יהודה קונפורטס, עורך ראשי של הקבוצה.
לדברי קורנפלד, "מערכות ה-IT שלנו לא מוכוונות ענן ולכן נמשיך במודרניזציה שלהן, כדי שהן יעבדו בענן. תוך כדי התהליך הזה, צצה שאלה נוספת: לאיזה ענן? אנו בעיריית ירושלים לא מחויבים לנימבוס, מכרז הענן הממשלתי. בטרם פרצה המלחמה, הלכנו ובדקנו אצל ספקיות הענן הציבורי הגדולות, מה כל אחת מהן יכולה לתרום לנו".
"יש לנו היסטוריית IT ארוכה", הסביר קורנפלד, "עם 400 מערכות IT, רובן מבוססות דוט.נט, ויש אפילו מערכות ישנות יותר. אנו ניצבים בפני שתי אפשרויות: עלייה לענן כמות שהן, או מודרניזציה למערכת ופיתוחה מחדש, ואז העלאה שלה לענן. כבר התחלנו במיפוי של מערכות העירייה, כדי לראות מה נפתח מחדש לענן ומה נתאים לשירותי ענן".
לדבריו, "30%-40% מהמערכות שלנו נצטרך לפתח מחדש. בסוף, זוהי גם שאלה של תקציב. מודרניזציית המערכות מתחילה במיליוני שקלים, ומשם, למערכות הגדולות – בסכומים גבוהים יותר".
בשנה החולפת, ציין, "הקמנו תשתית שלמה ב-Azure, הענן של מיקרוסופט, כבסיס לתהליך החידוש של המערכות. הצענו לצוותי הפיתוח שעברו הדרכות איך לעבוד עם ועל הפלטפורמה. כך, הצלחנו לפתח מערכות בסביבת ענן. ברור לנו כי בעתיד נפעל בסביבה מרובת עננים".
קורנפלד סיים באומרו, כי "אנשי נס (Ness) מלווים אותנו בכל הליכי החשיבה על מודרניזציה וההגירה לענן ולאיזה מהם. המעבר לענן דורש מיקוד ושינוי במקומות רבים: תשתיות, אבטחת מידע ותקשורת. חידוש מערכות IT זה לא רק ענן, והוא יאלץ אותנו להביא למציאת פתרונות יצירתיים. ארגונים צריכים להבין: אם הם לא ישקיעו רבות במחשוב כעת – יהיו להם מקומות בתוך מערכי המחשוב שלהם שיחדלו מלעבוד בעתיד".
25/01/24 14:51
6.19% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
טיק-טוק הולכת ומתקרבת בתכונותיה ליו-טיוב. לפי דיווחים, החברה החלה לבחון את היכולת של משתמשים להעלות סרטונים בני 30 דקות, מה שמסמן התרחקות משמעותית מפורמט הווידיאו הקצר שהפך אותה לפופולרית. יועץ המדיה החברתית מאט נאווארה זיהה את האפשרות החדשה בגירסת הבטא של האפליקציה ל-iOS בבריטניה. לדבריו, הוא גם שמע מכמה משתמשים נוספים שהבחינו באפשרות גם בגירסת הבטא לאנדרואיד.
החברה בנתה את הפופולריות שלה דווקא בגלל פורמט הווידאו הקצר שלה, אך לאט לאט אימצה תוכן ארוך יותר.
בתחילת דרכה, מגבלת הווידיאו של טיק-טוק עמדה על 15 שניות. לאחר מכן היא הרחיבה אותה לדקה, מאוחר יותר לשלוש דקות, ובהמשך ל-10 דקות. לפני כמה חודשים גם דווח, כי החברה החלה לבדוק מגבלת העלאת וידיאו של 15 דקות
השינוי יציב את טיק-טוק בתחרות ישירה עוד יותר עם יו-טיוב. המהלך מצביע על כך, שטיק-טוק רוצה למשוך יוצרי סרטונים ארוכים יותר, שבדרך כלל מפרסמים תוכן ביו-טיוב.
בעבר, טיק-טוק נתפסה כפלטפורמה לתוכן קצר, בעוד שיו-טיוב נתפסה כבית של תוכן ארוך, כאשר יוצרים השתמשו בשתי הפלטפורמות כדי להגיע לצופים. בשנים האחרונות היטשטשו הקווים בין שתי פלטפורמות הווידאו כאשר טיק-טוק מאמצת סרטונים ארוכים יותר ויו-טיוב מאמצת סרטונים קצרים יותר עם Shorts.
כמו בהרחבות קודמות של מגבלת הזמן, ההרחבה החדשה תעניק ליוצרים עוד יותר זמן וגמישות בעת שיתוף תכנים כמו מתכוני בישול, מדריכי יופי, תכנים חינוכיים ומערכונים קומיים. עם זאת, המגבלה החדשה של 30 דקות תפתח סוג חדש של תוכן שלא היה אפשרי במגבלות הזמן הקודמות, וזו היכולת להעלות פרקים מלאים של תוכניות טלוויזיה.
25/01/24 10:00
5.15% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
האקרים הפועלים בשליחות הקרמלין פרצו והשיגו גישה למערך הדואר של צוות האבטחה של HPE – כך הודיעה ענקית ה-IT אתמול (ד').
ההאקרים הם חברי קבוצת APT29, הנתמכת על ידי ממשלת רוסיה. היא ידועה גם בשם Cozy Bear ("דובי חמים ונעים") ו-Midnight Blizzard, "סופת שלג בחצות". הקבוצה מקושרת ל-SVR, שירות ביון החוץ של רוסיה, ולעיתים גם ל-FSB, שירות הביטחון הפדרלי, ה"יורש" של הקג"ב. עוד היא מכונה נובליום (Nobelium), שהתפרסמה בפריצת הענק לסולארווינדס (SolarWinds).
לפי הודעת HPE לרשות לניירות ערך בארה"ב ( SEC), "הפורצים הצליחו להשיג גישה לסביבת הדואר האלקטרוני Microsoft Office 365 של החברה, וגנבו נתונים מצוות אבטחת הסייבר שלנו וממחלקות אחרות. הבחנו בעדויות לפריצה ב-12 בדצמבר האחרון".
"בהתבסס על החקירה שלנו", נכתב בהודעת ענקית ה-IT, "אנו מאמינים כי שחקן האיום השיג גישה וקצר נתונים מחלק קטן מתיבות הדואר של החברה, השייכות לאנשי כמה צוותים – אבטחת הסייבר, היציאה לשוק, גופים עסקיים ופונקציות נוספות בחברה".
חוקרי HPE מעריכים, כי הפריצה קשורה לאירוע סייבר קודם, שבוצע במאי 2023, אז גורמי האיום קיבלו גישה לשרת SharePoint של החברה וגנבו משם קבצים. "נמשיך לעבוד בשיתוף פעולה עם מומחי אבטחת סייבר חיצוניים ועם הרשויות לאכיפת החוק – כדי לחקור את האירוע", נמסר.
החברה מסרה, כי "לאחר קבלת ההודעה על הפריצה, הפעלנו מיד את נוהלי התגובה בסייבר, פתחנו בחקירה וערכנו פעולות מניעה ותיקון כדי למגר את הפעילות ההתקפית. הנתונים שההאקרים הצליחו להשיג אליהם גישה הם רק אלה שהיו בתיבות הדואר של המשתמשים".
"עם זאת", נמסר, "לאירוע הסייבר לא הייתה כל השפעה תפעולית על העסק שלנו. טרם הצלחנו לקבוע האם לאירוע זה צפויה להיות השפעה כספית מהותית". HPE לא ידעה לומר האם הפריצה קשורה לאירוע סייבר דומה שקרה למיקרוסופט לפני ימים אחדים.
HPE נפרצה בעבר ב-2018: האקרים סינים פרצו לרשת שלה ושל יבמ (IBM) ואז ניצלו גישה זו כדי לפרוץ למכשירים של לקוחות החברה. ב-2021, חשפה HPE, כי מאגרי הנתונים עבור פלטפורמת ניטור הרשת Aruba Central שלה – נפגעו, מה שאפשר לשחקן האיום לגשת לנתונים שעל המכשירים המנוטרים.
לפני ימים אחדים מיילים של מנהלים במיקרוסופט נפרצו על ידי קבוצת ההאקרים הרוסית ולא בפעם הראשונה. בסוף נובמבר האחרון, הפורצים חברי הקבוצה ניגשו לחשבון בדיקה שאינו פעיל. לאחר שהשיגו גישה, חברי הקבוצה ניצלו ההרשאות מהחשבון כדי לגשת לאחוז קטן מאוד מחשבונות הדוא"ל הארגוניים של מיקרוסופט, כולל מנהלים בכירים ועובדי סייבר – והוציאו כמה מיילים ומסמכים מצורפים. מיקרוסופט אמרה שאין סימנים לכך שנובליום ניגשה לנתוני לקוחות, מערכות בייצור או קוד מקור קנייני.
בספטמבר 2021 פרסמנו, כי חברי נובליום פיתחו דלת אחורית, הגונבת מידע רגיש משרתי ADFS (ר"ת Active Directory Federation Services) של מיקרוסופט. הדלת האחורית, העונה לשם FoggyWeb, היא "נוזקה שנבנתה בהתאמה אישית, פסיבית וממוקדת מאוד", וגונבת מרחוק מגוון אישורי הרשאות, תצורה ומפתחות פענוח.
ביוני 2021, חלק מכלי התמיכה בלקוחות של מיקרוסופט נפרצו על ידי קבוצת נובליום, שתקפו את סוכן שירות הלקוחות של מיקרוסופט. המתקפה הצליחה.
חודש קודם לכן, במאי 2021, קבוצת ההאקרים הרוסית פעלה שוב, לפי מיקרוסופט. ההאקרים הרוסים הפעילו קמפיין פישינג נרחב, שמטרתו לפרוץ לכ-150 ארגונים ב-24 מדינות.
זמן מה לאחר חשיפת הפריצה לסולארווינדס (SolarWinds), קבעו גורמי ביון מערביים, כי הקבוצה היא האחראית למתקפת הסייבר הענקית, אף שמוסקבה, כצפוי, הכחישה זאת כמה פעמים. הקבוצה הייתה מעורבת גם בפריצה למחשבי המפלגה הדמוקרטית בארה"ב במהלך המרוץ לנשיאות ב-2016.
נובליום התפרסמה בביצוע מתקפת הענק שהחלה בסולארווינדס ומשם המשיכה לעשרות סוכנויות פדרליות ולמאות ארגונים ברחבי העולם. הפריצה החלה באוקטובר 2019 וקיבלה דחיפה משמעותית במרץ 2020. עשרות ענקיות טק וסוכנויות מהממשל הפדרלי האמריקני נפגעו גם הן.
25/01/24 15:18
5.15% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
השקות הטלפונים האחרונות ברמת הפרימיום הראו, שלצד ביצועים היצרניות מתחילות לשלב בינה מלאכותית ברמה הולכת וגוברת, ולא רק בגלל שהחומרה החדשה מאפשרת את זה. לעיתים נדמה שבהתאם לכך גם מערכות ההפעלה, או הממשקים שמעל אנדרואיד, רק הולכים ונהיים כבדים יותר עם הרבה יותר אפשרויות – ואצל לא מעט חברות גם עם לא מעט פרסומות שדוחפים עמוק לתוך המערכת.
ויש לזה מחיר גם בכסף, עם עלייה הולכת ומתמדת במחיר הממוצע של הטלפונים החכמים, עלייה שעוזרת לחברות רבות לכפר על הירידה במכירות בפועל בגלל המצב הכללי הגלובלי שעדיין לא מצליח לצאת מהמשברים.
האם אבד הכלח על מכשירים פשוטים, מכשירי שוק כניסה שלא עולים יותר מדי, שאמנם מקצצים לא מעט בפינות, אבל עדיין מספקים תמורה סבירה ויותר?
ה-Shark 8 של בלאקוויו, שהושק לפני קצת יותר מחודשיים, מנסה להוכיח שעדיין יש מקום למכשירים שעלותם כמה מאות שקלים בלבד, ובכמה היבטים הוא עושה זאת היטב. למשל, העיצוב החיצוני שלו. גבו עשוי פלסטיק אמנם, אבל הוא מציע כמה צבעים מוצלחים שפשוט נראים נהדר עם משחקי גוונים.
זה עיצוב שמתקשר עם המגמות הנוכחיות. מלפנים אין לו מגרעת, אלא חריר שמתחתיו מצלמת 13 מגה-פיקסל לצילומי סלפי, וכל טלפון שאין לו מגרעת כבר זוכה אצלי לנקודת זכות. מאחור, מערך הצילום נמצא בתוך אי עגול ובולט ועם עדשות ענקיות, בדומה להרבה מאוד מכשירים אחרים.
אבל בכל זאת זה מכשיר שוק כניסה, ואחד הדברים הראשונים ש"נפגעים" במכשירים כאלה הוא מערך הצילום האחורי, שמורכב פה משתי מצלמות בלבד: אחת עם חיישן ISOCELLGW3 של סמסונג בגודל של 64 מגה-פיקסל והשנייה מצלמת מדידת מרחק עם חיישן 2 מגה-פיקסל סטנדרטי. אפליקציית הצילום שמלווה את המצלמה מפתיעה יחסית לטובה, והצילומים סבירים בהחלט למצלמה אחת בפועל, אבל הגרעיניות בולטת כשמגדילים את התמונה ובוחנים את הפרטים, אבל התוצאות סבירות אפילו בתאורה חשוכה יותר כמו של בית בשעות הערב.
המסך שטוח מלפנים, ויש שמעדיפים את זה כך, ומעבר לחריר המוזכר לעיל יש שתי הפתעות לטובה: בניגוד לרוב מכשירי שוק הכניסה הוא מציע רזולוציית +FHD, שמלווה גם בקצב רענון נאה מאוד של 120 הרץ, כשאפשר לבחור בהגדרות במצב חכם, שלפי החברה מחליף באופן דינמי בין קצב רענון גבוה לנמוך כדי לחסוך סוללה כשאין צורך בקצב רענון גבוה.
גודלו של המסך, המבוסס על פאנל IPS, עומד על 6.78 אינץ' והוא מציע בנוסף בהירות יחסית גבוהה ברמה של 500 ניט. התצוגה חדה לעין ומגיבה היטב בלי כל שהיות. יש גם חיישן טביעות אצבע בכפתור ההפעלה/כיבוי, שעובד היטב בנגיעה קלה, גם אם תהליך ההגדרה מעט מעצבן.
מכשיר כניסה עם הפתעות לטובה. BlackView Shark 8. צילום: בלקוויו
כמו הרבה טלפונים לאחרונה שמיועדים לשוק הנמוך יחסית, למרות שחלקם מציגים את עצמם כמכשירי שוק ביניים, מגיע ה-Shark 8 עם Helio G99, מעבד 8 ליבות מוכר של מדיה-טק, וזה אומר שמבחינת קישוריות יש תמיכה ב-4G בלבד – ותתפלאו לכמה אנשים זה ממש לא משנה. יש רמקול יחיד, יש חיבור אוזניות בגודל 3.5 מ"מ ואפשר להרחיב את זיכרון האחסון עם כרטיס microSD בנפח של עד 1 טרה-בייט.
ויש גם סוללה תקנית כיום בשוק בנפח של 5,000 מילי-אמפר/שעה שהחזיקה מעמד בבדיקות כ-19 שעות, וזה נהדר ומבטיח יותר מיממה בלי צורך בטעינה, ואפילו יותר. היא תומכת בטעינה בהספק 33 ואט, והמטען מגיע בקופסה, יחד עם כיסוי סיליקון לגב וזכוכית הגנה, וזו עוד נקודת זכות בשוק שבו החברות הגדולות מוציאות את המטענים מאריזות הטלפונים שלהן. המכשיר גם לא התחמם כמעט לאורך הבדיקות.
מערכת ההפעלה היא אנדרואיד 13, שמעליה, אין לא, ממשק בשם DockOS 4.0 שמכיל כמה תוכנות קטנות שלא ניתנות להסרה, כמו אפליקציית בריאות, הגדרת מצב עבודה שבו מפעילים רק אפליקציות שקשורות לעסקים, כולל יכולת שכפול אפליקציות, מצב ילדים, מצב שקט ומצב משחקים – וכן, אפשר גם לשחק קצת במשחקים שאינם כבדים מדי.
אז אם אתם צריכים טלפון שיהיה קודם כל טלפון, ושיהיה פשוט או שיהיה בצד למקרה חירום, ואתם מוכנים לפשרות שמגיעות עם מחיר יחסית נמוך, כי מה שאתם צורכים זה אולי אתרי חדשות ורשתות חברתיות מעבר לטלפון עצמו, ל-Shark 8 יש כמה תשובות שיספקו אתכם, ובמחיר שעומד על כ-500 שקלים בלבד לגרסה עם זיכרון 8/128 גיגה-בייט, כולל משלוח.
25/01/24 15:35
5.15% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
השבוע הודיעה המועצה המפקחת על מטא (Meta Oversight Board) – גוף עצמאי המפקח על ניהול התוכן בפייסבוק ובאינסטגרם – לענקית הרשתות החברתיות, כי עליה לחדד את מאבקה בהכחשת שואה בשירותיה, וקראה למטא לחדש את המעקב והאכיפה שלה אחר תוכן מזיק שכזה. הקריאה הזו לפעולת ניטור וסינון תכנים אינטנסיבית ומוקפדת יותר, הגיעה על רקע החששות הגוברים לגבי הפצת תוכן אנטישמי במדיה החברתית בכלל, וכן לנוכח השכיחות והמנעד של עיוות השואה וזכרה ספציפית בפלטפורמות שבבעלות מטא.
מאחורי הדחיפות להתערבות זו עומד שילוב של גורמים שונים, אך במיוחד ליבוי היצרים והשנאות שהודגש שבעתיים מאז אירועי שבת הדמים של ה-7 באוקטובר ומלחמת ישראל-חמאס שפרצה אחריהם. The Board finds that the content violated Meta’s rules on hate speech, which prohibit Holocaust denial.
The Board also commissioned an assessment of Holocaust denial content on Meta’s platforms, which revealed use of the Squidward meme format to spread antisemitic narratives.
— Oversight Board (@OversightBoard) January 23, 2024 המם מכחיש השואה נשאר באינסטגרם למרות התלונות
להחלטה קדמה התערבות של המועצה, מוקדם יותר השבוע, עקב בחירתה של מטא לשאיר פוסט מכחיש שואה באינסטגרם. הגוף האחראי על הפיקוח החיצוני צידד בערעור של משתמש אינסטגרם בנוגע לפוסט, שהכיל רשימה של עובדות כוזבות על השואה – שבסאבטקסט שלהן מרמזות על הכחשת שואה.
לפי הדיווחים, אחרי שהמועצה המפקחת ערכה בדיקה ראשונית באותו עניין, והתגלה כי מטא הותירה תוכן זה על כנו, היא התקוממה על הדבר, אך במטא דיווחו כי "לאחר בדיקה נוספת, קבענו שהתוכן אכן הפר את המדיניות שלנו בנושא דברי שטנה, כפי שנקבע בתקני הקהילה של פייסבוק ובהנחיות הקהילה של אינסטגרם, והוא הושאר בטעות. לכן הסרנו את התוכן".
עקב הפרשה הזו בחרה המועצה להדגיש את מנגנוני הזיהוי וההסרה הבלתי נאותים של מטא, וטענה כי ההחלטה המסוימת, בצירוף מקרים קודמים של הכחשת שואה בפלטפורמה, חשפו נקודות תורפה במערכת ניהול התוכן של מטא, שמצריכות ממנה חידוד והשחזת הנהלים שלה בנושא הטעון.
האנטישמיות הגואה והמלצות מועצת הפיקוח
החששות לגבי אנטישמיות אונליין, כולל תופעות של הכחשת השואה, גברו באחרונה לנוכח הזעם של רבים בעולם על פעולות התקיפה של צה"ל בעזה. ולא מדובר על חששות בעלמא, מחקרים שונים הוכיחו כי אכן נרשמה עלייה בדיבור שנאה כלפי יהודים באינטרנט באופן גורף, ושפלטפורמות כמו פייסבוק ואינסטגרם הפכו לכר גידול לתוכן מהסוג המסוים.
בשלהי נובמבר האחרון טענה הליגה נגד השמצה (ADL) כנגד כלל הפלטפורמות החברתיות כי הן "לא רק מארחות קבוצות שנאה שמפרות את המדיניות שלהן, אלא לפעמים עוזרות לקבוצות אלו לייצר זרמי הכנסה, כדי לתמוך בתנועותיהן". הליגה המשיכה וכתבה אז בבלוג שלה כי בהתבסס על הממצאים שלה, היא ממליצה לתעשייה ולממשלה "לחייב חברות טק לאכוף ביעילות מדיניות קיימת נגד שנאה וקיצוניות, בשקיפות, בשוויון ובקנה מידה נרחב". היא הוסיפה וציינה כי "חברות טכנולוגיה צריכות לחזק ולאכוף בחוזקה מדיניות האוסרת קישורים יוצאים לאתרי שנאה של קבוצות". כמו כן הדגישה ה-ADL כי הממשלה צריכה לחייב שקיפות בכל הנוגע למדיניות תוכן ואכיפה.
הליגה התווה צעדים ספציפיים עבור מטא לשיפור גישתה להכחשת שואה ובהם תביעה להטמעת מערכת מעקב ייעודית. "מטא צריכה ליצור מערכת חזקה לניטור וסיווג תוכן הקשור להכחשת שואה, המאפשרת ניתוח וזיהוי טוב יותר של מגמות", כתבה הליגה. בנוסף ציינה אז כי על מטא לשפר את ניהול התוכן שלה, ושהחברה צריכה להשקיע באלגוריתמים משופרים ובתהליכי סקירה אנושית, כדי לזהות ולהסיר תוכן הכחשת שואה בצורה יעילה יותר". We are glad to see @Meta's Oversight Board support our position that it must do more to combat Holocaust denial and distortion on Meta platforms, such as refining its algorithms and processes to reduce the chance of mistakes and improving transparency regarding enforcement.… pic.twitter.com/LyjcqwlqQY
— ADL (@ADL) January 24, 2024 כעת, ועקב הודעת המועצה המפקחת על מטא, כתבה הליגה נגד השמצה בחשבון ה-X שלה: "אנחנו שמחים לראות שמועצת הפיקוח של החברה תומכת בעמדה שלנו שמטא חייבת לעשות יותר כדי להילחם בהכחשת השואה ובעיוותים בפלטפורמות שלה, כגון חידוד האלגוריתמים והתהליכים שלה כדי להפחית את הסיכוי לטעויות ולשפר את השקיפות בנוגע לאכיפה".
מטא לא פרסמה תגובה רשמית להמלצות מועצת הפיקוח שלה. עם זאת, מארק צוקרברג, המייסד והמנכ"ל היהודי של החברה, הכיר בעבר בחשיבות המאבק בהכחשת השואה, והצהיר ב-2020: "יש לנו מדיניות ברורה נגד דברי שטנה, וזה כולל הכחשת השואה". אלא שהכרזות לחוד ומצאות לחוד.
קריאתה של מועצת הפיקוח לפעולה בנושא הספציפי של הכחשת השואה בשירותי החברה היא צעד ראשון וקריטי לקראת הטלת אחריות על מטא בגין תפקידה במאבק בהכחשת השואה באינטרנט. כעת נותר להמתין ולגלות האם החברה וצוקרברג יבחרו ליישם את הצעדים המומלצים, והאם יעשו זאת ביעילות. עם זאת, התערבות המועצה במקרה זה מעבירה מסר ברור: המאבק נגד דברי שטנה מקוונים, במיוחד בנוגע לשואה, חייב להיות בראש סדר העדיפויות של כלל פלטפורמות המדיה החברתיות, שמטא היא הבעלים של כמה מהבולטות שבהן.
25/01/24 16:27
5.15% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
שווי השוק של מיקרוסופט עקף אתמול (ד') לכמה שעות את הרף של שלושה טריליון דולר, והגיע ל 3.02 טריליון. בכך הייתה הענקית מרדמונד לחברה השנייה בהיסטוריה, אחרי אפל, שעקפה את הרף הזה בסוף יוני האחרון, ושוויה עומד כעת על 3.01 טריליון.
אולם, בניגוד לאפל, מיקרוסופט לא הצליחה לשמור על ההישג, שכן עם פתיחת המסחר הבוקר (שעון ניו יורק) המניה שלה התחילה לרדת, ונכון לפרסום שורות אלה, ירד שווי השוק של החברה ל-2.992 טריליון דולר. עם זאת, אם המניה תעלה במהלך היום או בסיומו ב-0.8% בלבד, היא תחצה שוב את רף שווי השוק של שלושה טריליון דולר.
העובדה שמיקרוסופט שברה את המחסום הזה לא הפתיעה את המומחים, שכן היא נקטה במדיניות צמיחה שעלתה יפה, עם התמקדות בשילוב בינה מלאכותית במוצריה ובשירותיה. בשנים האחרונות היא השקיעה בכך מיליארדים, כולל השקעה של 13 מיליארד דולר ב-OpenAI, החברה שעומדת מאחורי כלי הבינה המלאכותית היוצרת הפופולרי ChatGPT. בין היתר כתוצאה מהפירות של השקעה זו, ברבעון האחרון של 2023 גדלו ההכנסות של הענקית מרדמונד ב-10% ל-56.2 מיליארד דולר והרווח הנקי שלה זינק ב-20% ל-20.1 מיליארד. כמו כן, במהלך השנה האחרונה המניה שלה צמחה ב-40% ל-403 דולר כיום לעומת 288 דולר בהתחלת 2023.